Aktuális

Túszdráma Franciaországban: mindhárom terrorista halott

Párizsban újabb lövöldözés volt, az első hírek arról szóltak, hogy az elkövető legalább két emberrel végzett és túszokat is ejtett. Eközben a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap ellen elkövetett véres merénylet gyanúsítottjai egy nyomdában ejtettek túszokat. Itt este 5 után kiszabadították a túszt és megölték a két terroristát, majd a párizsi kóser boltnál is megindult a rendőri akció.

Legalább öt túszt ejtett pénteken Párizs határában egy kóser élelmiszerüzletben az előző napi montrouge-i lövöldözés gyanúsítottja. A férfinál – aki a csütörtöki tűzharcban egy rendőrnőt megölt, egy utcaseprőt pedig életveszélyesen megsebesített – a France2 francia közszolgálati televízióban megszólaltatott szemtanúk szerint “háborús fegyverzet” van.

Az első hírek arról szóltak, hogy a túszejtést megelőző mintegy húsz másodpercig tartó lövöldözésben legalább két ember meghalt, de ezt később cáfolták. A környéket teljesen lezárták, a levegőben helikopterek köröznek, a rendőrség elitalakulatai folyamatosan érkeznek a helyszínre. A hatóságok tájékoztatása szerint a környékbeli oktatási intézmények tanulói nem hagyhatják el az épületeket.

A belügyminisztérium közben a montrouge-i lövöldözéssel kapcsolatban közzétette egy férfi, a 32 éves, fekete bőrű Amedy Coulibaly, és egy nő, a 26 éves Hayat Boumeddiene fotóját, akiket nagy erőkkel keresnek.

Kezet fogott az egyik terroristával

Találkoztam és kezet fogtam az egyik terroristával – mondta a France Info hírrádióban egy férfi, aki péntek reggel azelőtt találkozott a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap ellen elkövetett véres merénylet egyik gyanúsítottjával, mielőtt az testvérével túszul ejtett volna egy embert egy Párizs közeli telephelyen.

A magát Didier-nek nevező szemtanú reggel érkezett a CTD nevű nyomdába egy megbeszélésre, amely a francia fővárostól negyven kilométerre található Dammartin-en-Goele település ipari övezetében található.

“Amikor megérkeztem, az ügyfelem egy fegyveres férfival jött ki, aki azt mondta magáról, hogy rendőr. Az ügyfelem azt kérte, hogy menjek el, ezért elmentem. A személy, aki vele volt, azt mondta magáról, hogy rendőr, és azt mondta nekem: »Menjen innen, civileket egyébként sem ölünk.« Ez nagyon megmaradt bennem, és úgy döntöttem, azonnal hívom a rendőrséget. Gondolom, az egyik terroristával volt dolgom” – mesélte a férfi.

Azt is elmondta, hogy nem tudta beazonosítani a dzsihadistát, aki tényleg úgy volt felöltözve, mint egy rendőr, teljesen feketében, valamint golyóálló mellényt viselt és fegyver is volt nála.

Tárgyalnak a terroristákkal

A telephelyen a túszejtés ezt követően kezdődött. A szatirikus hetilap elleni merénylet két gyanúsítottja a 32 és 34 éves Chérif et Said Kouachi elbarikádozta magát a nyomdában és annak egyik alkalmazottját ejtették túszul.

A párizsi Roissy repülőtértől alig tíz kilométerre található település környékét a rendőrség hermetikusan lezárta és megkezdte a tárgyalásokat a gyanúsítottakkal. Yves Albarello, a környék nemzetgyűlési képviselője az I-télé hírtelevízióban azt mondta, hogy a túszejtők telefonon azt közölték: mártírként akarnak meghalni.

További részleteket ezen a linken találsz.

Frissítés: a túszejtők meghaltak

Délután 5 óra körül ostrom alá vette a rendőrség a nyomda épületét, ahol a két gyanúsított rejtőzködött Dammartin-en-Goele-ben. Az akcióban a párizsi merénylet mindkét feltételezett elkövetője meghalt, a túsz viszont élve kiszabadult.

Közben akció indult a párizsi kóser boltnál is, ahol több túsz élve kiszabadult, és a rendőrnő gyilkosa is halott. A Reuters legfrissebb információi szerint négy túsz viszont életét veszíthette, ezt aztán az esti tévébeszédében Francois Hollande is megerősítette.

A francia államfő megköszönte az akciókban részt vevők rendőrök munkáját, akik életeket mentettek meg, és kijelentette, hogy bár további támadások várhatók, a franciák nem adják meg magukat a félelemnek. Leszögezte, hogy a fanatikus fegyveresek nem a muszlim vallást képviselték, és az események nem oszthatják meg a franciákat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top