Aktuális

Felfüggeszthetik a tanárt, ha erőszakos családtagja van

Nem dolgozhat a briteknél az, aki erőszakos cselekmény vagy nemi erőszak elkövetőjével él egy háztartásban.

Több mint 300 általános iskolai tanárt függesztettek fel Angliában, miután a kormány szigorította gyerekvédelmi intézkedéseit – írja a Guardian. Erre amiatt került sor, hogy a tanárok kötelesek beszámolni arról, ha erőszakos cselekmény vagy nemi erőszak elkövetőjével élnek egy háztartásban.

Brian Lightman, az iskolaigazgatókat tömörítő egyik szakszervezet vezetője szerint nagy az esély, hogy sok olyan embert is felfüggesztenek, aki semmit nem tett. Már több száz pedagógus esetében éltek ezzel a lehetőséggel, és a helyettesítésük nagy gondot okoz az iskoláknak. A felfüggesztés legfeljebb 2 hónapig tart, míg a brit oktatási hivatal elbírálja kérelmüket.

Egy idős apjával egy házban élő iskolaigazgató például a felfüggesztés helyett inkább felmondott, noha a papa büntetése már jócskán a múlt ködébe vész. Az intézkedés bírálói szerint nemcsak az a baj, hogy ártatlan embereket hurcolnak így meg, olyan ügyek miatt, amelyeknek lehet, hogy semmi közük nincs a gyerekek biztonságához

Kérdés, mennyire ártalmas egy olyan pedagógus, akinek a környezetében elítélt bűnöző él. És ha ártalmas, mi van azokkal, akinek a párja például szexuálisan bántalmaz kicsiket, de még le sem leplezték? Mit kezdenek a felfüggesztett tanárokkal, pár- és családterápiára küldik őket? Mennyiben tesz ez jót a gyerekvédelem ügyének: a rengeteg bürokrácia nem tereli el a figyelmet, időt, erőt azokról a lépésekről, amelyekkel hatékonyabban lehet védeni a gyerekek érdekeit?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top