Aktuális

Miniszoknyában kampányolnak a férfiak a nemi erőszak ellen

Egy fiatal lány meggyilkolása nyomán indult a mozgalom.

A 19 éves, török Özgecan Aslant február 11-én egy kisbusz sofőrje meg akarta erőszakolni, ám a lány ellenállt és paprikaspray-vel próbált védekezni. A férfi erre többször is megszúrta, majd halálra verte egy vascsővel. A lány holttestét ezután az apja és egy barátja segítségéve felgyújtotta, majd a maradványokat egy patak medrébe dobta, itt találtak rá napokkal később.

Szoknyában kampányolnak a férfiak a nők jogaiért

A brutális gyilkosság hatalmas felzúdulást váltott ki Törökországban és a szomszédos Azerbajdzsánban is. Tüntetések zajlottak, a közösségi oldalakon pedig több mint 6 millió ember említette meg Özgecan Aslan nevét és több ezren számoltak be az eset kapcsán az őket ért szexuális zaklatásokról.

A Twitteren kampány indult, melynek során férfiak miniszoknyás képeket tesznek közzé magukról a #ozgecanicinminietekgiy (Viselj miniszoknyát Özgecanért!) hashtag alatt, ezzel tiltakozva a nemi erőszak ellen. Emma Watson, aki tavaly óta az ENSZ női egyenjogúságért küzdő szervezetének jószolgálati nagykövete, a saját Twitter-oldalán hívta fel a figyelmet a mozgalomra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top