Aktuális

Szabadlábon a gyermekkínzással vádolt szigetszentmiklósi szülők

Megszületett az elsőfokú ítélet az elmúlt évek egyik legnagyobb port kavaró gyermekkínzási ügyében. A házaspárt, akik mocsokban tartották, bogarakkal és patkányokkal etették gyerekeiket, és a vád szerint rendszeresen meg is verték őket, csak kiskorú veszélyeztetése miatt mondták ki bűnösnek. Két év börtönbüntetést kaptak fejenként, azt viszont már leülték, így most szabadlábon vannak.

Háromrendbeli, kiskorú veszélyeztetése bűntettében bűnösnek kimondva egyenként két-két év börtönbüntetésre ítélte a Budapest Környéki Törvényszék kedden a szigetszentmiklósi házaspárt. A szemérem elleni erőszak és erőszakos közösülés bűntette alól viszont felmentették őket – olvasható az MTI mai hírében.

Mivel a bíróság az előzetes letartóztatásban töltött időt beszámította – 2013. február 20-tól őrizetbe, majd előzetes letartóztatásba kerültek –, a szülők büntetését letöltöttnek tekinti. A bíróság az elsőrendű vádlott apa és a másodrendű vádlott anya előzetes letartóztatását megszüntette, és elrendelte azonnali szabadlábra helyezésüket.

Felfoghatatlan körülmények között éltek a gyerekek

A botrányos történetről először a Blikk írt 2013 őszén. A vádiratra hivatkozva számolt be a lap arról, hogy a szigetszentmiklósi szülők éveken keresztül emberi ésszel felfoghatatlan borzalmakat műveltek három gyermekükkel. Nem adtak nekik rendszeresen enni, arra tanították őket, hogy férgeket és csótányokat fogjanak és egyenek, de olyan is előfordult, hogy patkányt és ürüléket is etettek a kicsikkel. Óvodába nem járatták a gyerekeket, és iskolába is csak rendszertelenül. Gyakran verték, és felmerült, hogy szexuálisan is többször bántalmazták őket. Utóbbit azonban végül nem sikerült bizonyítani.

7 évig nem léptek: az ombudsman is vizsgálta az ügyet

Az ügy kapcsán a gyermekvédelem felelősségét is vizsgálták: hogyan történhetett meg az, hogy a jelzőrendszer rostáján évekig nem akadt fenn a szörnyű eset. A  Pest Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatala mellett az ombudsman – aki maga is a sajtóból értesült a történtekről – is vizsgálatot indított. Székely László tavaly februári jelentésében megállapította, hogy a hatóságok már 2005-ben elrendelték a gyermekek védelembe vételét, mégis még hét évbe telt, míg sikerült megszüntetni a veszélyeztetettségüket: csak 2012-ben emelték ki őket a családból. Az Index – ami több pert is indított, hogy kiderüljön, hogyan zajlottak a gyermekvédelmi rendszert érintő vizsgálatok – részletesen beszámol arról, mivel foglalkoztak a hatóságok, miközben a gyerekek évekig szörnyűségek elszenvedői voltak.

Miután a gyerekek nevelőszülőkhöz kerültek, vér szerinti apjuk és anyjuk egy ideig még látogathatta őket. Amikor aztán felmerült a szexuális bántalmazás gyanúja is, a szülőket előzetes letartóztatásba helyezték. Az ombudsman tavalyi jelentése szerint a három testvér gyermekpszichiátriai kezelést kap, ennél frissebb hír nincs róluk.

A bíróság keddi döntése értelmében a szülők felügyeleti jogát mindhárom gyermek esetében megszüntették.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top