Aktuális

Nők elleni erőszak visszaszorítása: nem szavazták meg az egyezményt

Leszavazta az Országgyűlés azt az egyezményt, melynek célja a nők ellen irányuló erőszak minden formájának felszámolása. Az unióban évente mintegy 13 millió nő válik fizikai erőszak, 3,7 millió nő pedig erőszak áldozatává, Magyarország pedig a sereghajtók között van a statisztikák alapján.

Az Európa Tanács nemek egyenlőségével foglalkozó bizottsága korábban megállapította, hogy Magyarország az Európa Tanács kilenc olyan tagállamának egyike, ahol nem garantálja törvény, hogy az ügyész a családon belüli erőszak minden formája ellen büntetőeljárást indíthasson, és a szexuális erőszak egyes formái ellen sem léphet fel az ügyészség büntetőeljárással – írja a hir24.hu.

Az Európai Unióban évente mintegy 13 millió nő válik fizikai erőszak, 3,7 millió nő pedig erőszak áldozatává, Magyarország pedig a sereghajtók között van a statisztikák alapján. A Párbeszéd Magyarország közleményben közölte: többször javasolták a családon belüli erőszak tényállásának módosítását és a teljes rendszer átalakítását, ezt azonban a kormánypárti és jobbikos képviselők folyamatosan elutasítják. Szerintük a kormány azt várja el a megfélemlített nőktől és gyerekektől, hogy maguk menjenek a rendőrségre. Az egyezményről kedden döntöttek a képviselők.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top