Aktuális

Svédországi magyar lány: Tüntetés lesz Budapesten Fruzsináért

Egyre fogy a remény és az idő. Az értelmi fogyatékos magyar lány Svédországban élő nagynénje szervez tüntetést a budapesti svéd nagykövetség elé kedd délutánra.

Wilhelm Fruzsina történetéről mi is többször írtunk már. A lány 11 éves volt, amikor édesanyja öngyilkos lett, hat évvel később pedig édesapját is elvesztette. Ekkor apai nagynénje vette magához, Svédországban élő anyai nagynénje pedig anyagilag támogatta. Két és fél évvel ezelőtt Fruzsi nyaralni ment hozzá Malmőbe, ám kiderült, onnan többé nem várják haza magyarországi rokonai. A most 20 éves árva lány egy 8 éves gyerek értelmi szintjén áll. Malmői nagynénje hajlandó lenne továbbra is gondját viselni, ám a svéd hatóságok úgy vélik, túl nagy költséggel járna a svéd államnak Fruzsina gondozása. Ügyében Szijjártó Péter külügyminiszter is megpróbált közben járni, de nem sok sikerrel.

Ha a lányt kiutasítják, Magyarországon intézetbe fog kerülni, valószínűleg Csobánkára vagy Pátyra. Nagynénje lapunknak többször is elmondta, hogy a végsőkig harcolni fog azért, hogy unokahúga vele maradhasson.

Ruff Ágnes ezért most március 17-én, kedden délután ötre békés gyülekezést hirdetett a budapesti svéd nagykövetség Kapás utcai épülete elé. Ő maga is ideutazik, hogy részt vehessen a tüntetésen. Az esemény Facebook-oldalán azt írta, vár mindenkit, mert ez lehet Fruzsi esélye, hogy ne utasítsák ki.

Fotó: Facebook
Fotó: Facebook

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top