Aktuális

“Májusig nem viszünk senkit ki Tunéziába!”

Hogyan befolyásolja a szerdai merénylet a hazai utazókat? A Kartago Tours képviselőjével beszéltünk. A tunéziai konzulátus oldalán a kinn tartózkodó magyarokat arra kérik, hogy kerüljék a csoportosulásokat és a mecsetek környékét, és mindenhol kerüljék a kihívó viselkedést, öltözködést.

Szerdán Tunéziában, a Bardo Nemzeti Múzeumban terroristák lelőttek 23 embert, ezen kívül számos túszt ejtettek. Felfoghatatlan. Az együttérzés után az ember rögtön arra gondol, hogy mikor lesz már a merényletsorozatnak vége? Utána pedig jönnek a személyes asszociációk: a kérdés, hogy “hova is menjek nyaralni, ha biztonságban akarom érezni magam”. Azok, akik Tunéziába készültek, valószínűleg idén máshova mennek. Az egyik legnagyobb utazási iroda szakértőjével beszéltünk.

A Kartago Tours három fő desztinációja közül az egyik Tunézia, nem véletlenül. “Tunézia minden szempontból ideális nyaralóhely, az utak árai ráadásul a magyar belföldi árakkal konkurálnak – mondja Hajducsi Tamás, a Kartago Tours marketingvezetője. – A szezon már márciusban elkezdődik és egészen október végéig tart. Az általunk ajánlott országok helyzetéből napra készek vagyunk, a szerdai tunéziai merényletre senki nem számított, mi sem. Másnap azonnal lemondtuk a járatainkat, május elsejéig nem is viszünk ki utasokat. Ma jön utoljára haza egy gép, velük hazahozzuk azokat is, akik jövő hét végéig maradtak volna. Ők természetesen visszakapják a befizetett összeg különbözetét. Azoknak az utasainknak, akik áprilisban mentek volna ki, másik utat ajánlunk fel, de ez nem egyszerű, mert a másik két fő desztinációnk, Egyiptom, illetve Törökország árai jóval magasabbak.”

Hajducsi Tamás azt mondja, igyekeznek megtalálni minden utasuknak a legjobb megoldást. Reméli, május elseje után újra tudják indítani a tunéziai járatokat, és ez volt az utolsó ilyen tragédia.

Ami biztos: az árak csökkennek

“Nincs számottevő hatása a tunéziai terrortámadásnak a magyar kiutaztató piacra, mivel jóval a szezonkezdet előtt történt, és jelenleg egyetlen cég üzemeltetett charterjáratot Tunéziába, aki az események hatására felfüggesztette azt – nyilatkozta ezzel szemben az MTI-nek a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) alelnöke a Kartago Toursra utalva. – A tapasztalatok szerint az utazásszervezők árcsökkentéssel reagálnak egy-egy országban bekövetkező hasonlóan sajnálatos eseményekre, így Tunézia esetében is az utak olcsóbbá válására lehet számítani.”

Tunéziát a Külgazdasági és Külügyminisztérium honlapja a fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek között tartja számon. A tunéziai konzulátus honlapján pedig ez olvasható:

(…) A terrorakció demonstratív jellegűnek tekinthető, amely a tunéziai államhatalom, a tunéziai demokratikus intézményrendszer egésze, és részint a “dekadensnek” tekintett nyugati értékek ellen irányult.

Továbbra is határozottan tanácsoljuk, hogy magyar állampolgárok NE utazzanak Jendouba, Kasserine és Kef kormányzóságokba, amelyek az ország északnyugati részén, a tunéziai–algériai határhoz közel vannak, valamint Sidi Bouzid kormányzóságba, illetve a déli, líbiai határrégióban fekvő Medenine és Tataouine kormányzóságok területére. Kérjük, hogy a mégis ide utazók regisztráljanak konzuli védelemért, tartózkodjanak az egyéni utazástól, és tanúsítsanak fokozott óvatosságot. Kérjük, hogy az országban tartózkodó magyar állampolgárok kerüljék a demonstrációkat, csoportosulásokat, a mecsetek környékét (különösen a pénteki főimák időszakában és azt követően) és Nagy-Tunisz periferikus lakónegyedeit (Ariana, Manouba, Ben Arous).

Az ország kiemelten fenyegetettnek ítélt körzetei Kasserine, Kef, Jendouba, Sidi Bouzid, Beja kormányzóságokban 2013 óta katonai műveleti területnek minősülnek.

Továbbra sem kizárt terrorista akciók lehetősége a déli kormányzóságok (fokozott kockázat), továbbá az ország középső, Algériával határos területein és északi, észak-nyugati, kormányzóságaiban (utóbbiak területén a fenyegetettség magas szintje permanens).

A tengerparti turisztikai zónák eddig is hatékony védelmét tovább erősítették a hatóságok, ezekben a körzetekben a nyugalom jelenleg is biztosított. Djerba közvetlen üdülő-övezete továbbra is jól védettnek tekinthető, ennek ellenére a Djerba szigetén üdülőktől fokozott óvatosságot kérünk.

Mindenütt kerüljék a túlzottan kihívó viselkedést és öltözködést, lehetőség szerint a szálláshelyen kívül, nyilvános helyeken ne fogyasszanak szeszes italokat.

Az ország a beutazás és ott-tartózkodás szempontjából a “II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek” kategóriájába tartozik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top