Aktuális

Germanwings: szándékosan zuhanhatott le a géppel a másodpilóta

A francia ügyészség szerint vélhetően szándékosan törte össze a kedden lezuhant Germanwings-gépet a másodpilóta. A 28 éves német Andreas Lubitz légzése hallatszik a hangfelvételen, mégsem engedte vissza a fülkébe a gép kapitányát.

A marseille-i ügyészség csütörtökön tartott sajtótájékoztatót a keddi repülőgép-katasztrófáról, amit senki sem élt túl. Elmondták, hogy megvan a becsapódás előtti utolsó 30 perc leirata. “Szándékosan pusztíthatta el kedden a Germanwings A320-as gépét Andreas Lubitz másodpilóta, nincs terrortámadásra utaló jel” – közölte Brice Robin francia ügyész az AP és a CNN híradása szerint.

A másodpilóta egyedül maradt a pilótafülkében, miután a kapitány kiment a vécére. Andreas Lubitz ezután vette át az irányítást a gép felett, és az ügyészség szerint szándékosan nyomta meg azt a gombot, ami zuhanásba vitte a gépet. Az utolsó percekben jól hallatszik, ahogy a kapitány dörömböl az ajtón, és szól a vészjelzés – közben Lubitz légzése végig nyugodt maradt. Lubitz nem reagált a földi irányítás többszöri megkeresésére sem. Akkor sem lépett, amikor bekapcsolt a föld közelségét jelző vészjelzés. Az első tiszt szándékosan állította át úgy a műszereket, hogy csökkenthesse a gép repülési magasságát – hangzott el a sajtótájékoztatón.

A marseille-i ügyészség szándékos emberölésből indul ki. Mindkét pilóta német állampolgár volt. A 28 éves másodpilóta Montabaur német városban élt. Azt egyelőre nem tudni, hogy bármelyik terrorszervezettel volt-e kapcsolata.

Azt még szerdán jelentették a hatóságok, hogy használható adatokat sikerült kinyerni az első fekete dobozból, annak ellenére, hogy megsérült. Az első fekete doboz a pilótafülkében elhangzó beszélgetéseket és zajokat rögzítette, és kedden délután öt órakor találták meg. A másikat még mindig keresik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top