Aktuális

Már most vasárnap sem lehetnek nyitva a benzinkutaknál működő üzletek

Már most vasárnap sem nyithatnak ki a benzinkutak területén működő olyan üzletek, amelyek nem árulnak üzemanyagot, ahogy a kis- és nagykereskedelmi tevékenységet azonos helyen és időben folytatók sem.

 A jogszabály szerint azokra az üzemanyagtöltő állomások területén működő üzletekre is vonatkozik a vasárnapi munkavégzés tilalma, amelyek nem értékesítenek üzemanyagot.

Szintén kiskereskedelmi tevékenységet folytató üzletnek minősül a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény rendelkezéseinek alkalmazása során az az üzlet, amely kis- és nagykereskedelmi tevékenységet azonos helyen és időben folytat.

Emellett ugyancsak hatályba lépett a munka törvénykönyvének módosítása, amely szerint vasárnapra rendes munkaidő a kereskedelemről szóló törvény hatálya alá tartozó, kereskedelmi tevékenységet, a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató, valamint kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységet folytató munkáltatónál foglalkoztatott munkavállaló számára osztható be. A módosítás meghatározza azokat az eseteket, amikor a munkavállalóknak vasárnapi munkavégzés esetén ötven százalék bérpótlék (vasárnapi pótlék) jár, illetve meghatározza, hogy a munkavállalókat munkaszüneti napon történő munkavégzés esetén száz százalék bérpótlék illeti meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top