Aktuális

Politika az óvodában, avagy óda a kormányablakhoz

Hogy hangzik a "kormányablak" egy óvodás szájából? És mit keres benne? A mórahalmi polgármester szerint semmi furcsaság nincs abban, hogy külön műsort adnak óvodások egy politikai rendezvényen.

Kevés valóban élő emlékem van a kommunizmusról, az első olyan évfolyamhoz tartozom például, amelyiknek nem kellett oroszt tanulnia, nem voltam úttörő sem. A kisdobossípomra és -jelvényemre irtó büszke voltam, de emlékszem, anyukám ’89 előtt azt mondta apámnak, ha marad ez a rendszer, én jövőre véletlenül beteg leszek az úttörőavatáson. Nem maradt, megúsztam.

De a mai napig élénken él az a kép bennem, hogy Szovjetunióból vártuk a testvérvárosunk küldöttségét. Volt két felsős, akiket kiválasztottak arra, hogy testvérvárosunk küldöttségét egy híres akkori költő “Dvuh szaszégyej” (Két szomszéd) című versével köszöntsék. A srácok fél éve tanultak oroszul, fogalmuk sem volt róla, mit szavalnak, fonetikusan írták le maguknak papírra a puskát. Már állt a színpad, felsorakozott az iskola és a párt apraja-nagyja, amikor kiderült: a testvérvárosunk küldöttsége valamilyen oknál fogva mégsem jött el. Pillanatnyi zavar után a vezetőség úgy döntött, sebaj, a fiúk szavalják el oroszul a verset. Egy kukkot sem értett belőle senki, ami nem csoda, az orosztanár mindig egy leckével járt a gyerekek előtt.

Utólag iszonyú vicces ez, nagyjából szerintem ugyanennyit érthettek azok a mórahalmi óvódások, akiknek a kormányablakról kellett szavalniuk. A verset Kovács Katalin írta, akinek eddigi életművéről, bevallom, nem sokat tudok, a vers címe pedig “Mi is az a kormányablak?”. De ami fontos: az eset nem a nyolcvanas években, hanem a minap, Mórahalmon történt.

Bele sem merek gondolni, mit érthet egy óvodás abból a szóból, hogy kormányablak, arra külön kíváncsi lennék, ahogyan azt az óvónők elmagyarázzák neki. Nem először fordul elő, hogy a politika az óvodában is megjelenik, de ettől még minden eset egyformán vérlázító. Érdemes egyébként az egész, meglehetősen abszurd versikét végigolvasni:

Mi is az a kormányablak?

Nem tudtam, mit jelent az a kormányablak,
Nálam nagyobbak és okosabbak is vannak.

Megkérdeztem apát, ő csak annyit mondott:
“Egy hely, mely levesz a vállunkról sok gondot.”
Nem értettem, milyen gondot, és milyen vállakról,
Odamentem anyához, biztosan válaszol.
“Anyakönyvi kivonat van minden babának,
a lakcímekhez pedig lakcímkártyák járnak.
Ha nagy leszel, és majd saját autót vásárolsz,
az átíratás miatt mehetsz az ablakhoz.
A forgalmi, jogosítvány mind fontos irat,
a beszerzése mind az emberre marad.”

Még sok dolog lehet, de nekem elég ennyi.
A kormányablak munkája biztosan nem semmi.

Nem tudtam, mit jelent az a kormányablak,
nálam okosabbak és nagyobbak is vannak.
Mégis úgy gondolom, egy nagyon fontos dolog,
Szükség lesz rá addig, amíg a föld forog.

A helyi polgármester szerint ebben semmi kivetnivaló nincsen, hiszen az óvodás csoport minden megnyitón fellép. Innen is gratulálni tudok ehhez, és javasolni, hogy lehetőleg Kovács Katalin versét olvassák a kicsiknek a délutáni csendes pihenő előtt, és semmiképp ne Varró Danit, aki ahelyett, hogy az önkormányzatok áldozatos munkáját dicsőítené, arra buzdít, hogy konnektorba nyúlkáljanak az ovisok.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top