Aktuális

A hely, ahol a bejutásért csak a nők állnak sorba

Van egy sor, amit mintha direkt nőknek tartanának fent. Beállunk. Kivárjuk. Utáljuk. Színházi előadás, turistalátványosság, múzeum, koncert, egyre megy. A sor biztos. Sorban állunk, méltóságunkkal mit sem törődve ácsorgunk a mosdóra várva. Csak mi, nők.

Annak ellenére, hogy a modern építészetben egyre jobban odafigyelnek arra, hogy megfelelő mennyiségű mellékhelyiséggel készüljenek el az épületek, még ma is frusztrálóan sokszor kénytelenek a nők sorban állni zsúfolt nyilvános helyeken.

A hely, ahol a bejutásért csak a nők állnak sorba

Leginkább azért, mert a női mosdókat ugyanakkora alapterületűre tervezik, mint a férfit. Márpedig az igények jelentősen eltérnek. Az építészek azonban túlnyomórészt férfiak, akik vagy nem gondolnak az eltérő igényekre, vagy egyszerűen nem érzik olyan fontosnak, hogy megfelelő méretű mellékhelyiségekkel lássák el a közintézményeket.

A nők igényei mások

A nők ülve intézik a dolgukat, tehát fülke kell nekik, míg a férfiak folyó ügyeiket piszoároknál ugyanakkora alapterületen jóval többen tudják egyszerre végezni. Az olyan mókás termékek, mint az állva pisilést lehetővé tevő tölcsér legfeljebb álmegoldások.

A hely, ahol a bejutásért csak a nők állnak sorba

És nem csak folyó ügyeink vannak: menstruálunk, minden manővernél ruhát igazítunk – ami nem csupán a slicc le- és felhúzásából áll –, a tükörnél sminket igazítunk.

De ha csak a pisilés miatt mennénk is, bőven többet járnánk. Mivel időnként előfordul, hogy gyermeket várunk, nem titok, hogy ilyenkor az átlagosnál is többet járunk mosdóba, de ha már túlestünk a várandósság hónapjain, akkor is sűrűbben járunk vécére. Ez van.

A nők szokták elvinni a mosdóba a gyerekeiket is. Egy bizonyos kor alatt a gyerek nemétől függetlenül a nőibe. Egyébként is szívesen megyünk kettesével a mosdóba, hogy beszélgethessünk, vagy épp legyen, aki tartja nekünk az ajtót, amin rémisztően sokszor nincs normális zár, vagy csak a táskánkat fogja, hiszen akasztóról alig álmodhatunk. Szóval már csak ezek miatt is nagyobb a forgalma a női mosdóknak.

Végül és nem utolsósorban van, ahol még kisbabánkat szoptatni is a mosdóban kényszerülünk. A klotyón etetett gyereket meg ugye nem kérdezte senki.

A hely, ahol a bejutásért csak a nők állnak sorba
A “Would you eat here?” (Te ennél itt?) kampány a mellékhelyiségbe kényszerülő szoptató édesanyák helyzetére világít rá

A Nagy Mosdó-küldetés

A sort kiállva tehát jön a többi hétköznapi bosszúságot okozó dolog:

  1. nincs papír;
  2. nincs zár az ajtón – emiatt aztán fél kézzel azt kell tartani;
  3. nincs akasztó a női táskák számára, így aztán az vagy a kétes tisztaságú padlón landol, vagy a nyakunkban fityeg a produkció alatt;
  4. az előkészületek. 

Igen, a női pisilés sokak számára nem egyszerű művelet. Van, aki papírral béleli a deszkát és ráül, bár az új kutatások szerint ez semmire sem jó, mások berogyasztott térddel lebegnek a deszka felett. Az ok? A nyilvános vécék kétes tisztasága.

A nők azonban úgy nőttek fel, hogy megszokták ezeket a kényelmetlenségeket. Fel se vesszük, szóvá se tesszük. Fizikai szükségleteik figyelmen kívül hagyása, vagy az amiatt elszenvedett kisebb-nagyobb kényelmetlenségek életünk részei.

Ki lehet bírni. Másodlagos igények lennének ezek? Sok esetben csak arról van szó, hogy elhitetik velünk, hogy azok.

Történelmi mosdókörkép

A magyar Parlamentben az első női képviselő, Slachta Margit idején még egyáltalán nem is volt női mosdó. Természetesen mára már mindenütt van ilyen, ám ahogy olvastuk, nem mindegyik lett túl baráti. “A magyar parlament belső terének rácsozott padlójába beszorul a női cipősarok” – írta Lévai Katalin jó 10 éve. 

Elég hihetetlen, de az USA törvényhozásának alsóházában a nők csak 2011-ben kaptak az ülésteremhez közeli mellékhelyiséget. Míg a férfiak mosdójában kandalló, cipőtisztító állvány és az ülést közvetítő televízió is elfért, a nők évtizedekig olyan messze kényszerültek mosdóba járni, hogy gyakran csak az oda-vissza út alatt letelt a szünet.

A hely, ahol a bejutásért csak a nők állnak sorba
Indiában a nők vécécsészékkel a kezükben vonulnak a vécé világnapja (World Toilet Day) alkalmából, amit 2001 óta minden évben megrendeznek. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a világ számtalan pontján egyáltalán nincs mellékhelyiség.

“Nem nőnek való vidék”

A női mosdók hiánya sokáig és sok területen külön érv volt arra, hogy miért is nem kéne egy-egy adott területen nőknek dolgozniuk. Ha minden igaz, maga a haza bölcse, Deák Ferenc is ezzel érvelt az Országgyűlés első női dolgozójának felvétele ellen, aki egyébként egy gépírónő volt.

A legnevesebb egyetemi karok vezetése is alapos indoknak érezte a női mosdók hiányával érvelni a női hallgatók felvétele ellen, de a tengerentúlon például a virginiai katonai akadémia még 1996-ban is jó érvnek gondolta a fentit.

Női mosdó mint extra igény? Hát tényleg abszurd. Ez az “extra” igény sokkal inkább emberi szükséglet, mint női.

Az idő telik, a dolgok változnak, a női mosdók mára már mindenhol vannak, csak nem elég. A sor egyelőre megmaradt. Reméljük, hamarosan az is eltűnik. Az épeszű építészeti tervezésen és hatékony városfejlesztésen belül a minden szempontból megfelelő akadálymentesített női mosdók kialakítása nem luxus, hanem egy alapvető és természetes emberi igény. Lenne.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top