Aktuális

Drámai képek a Földközi-tengeren történt hajókatasztrófáról

Nem sokkal szombat éjfél után Líbia és Olaszország között, Líbia partjaitól 110 kilométerre elsüllyedt egy menekülteket szállító hajó, fedélzetén több száz emberrel. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága közölte: ha a halottak számára vonatkozó becslések megerősítést nyernek, akkor ez minden idők legsúlyosabb menekültkatasztrófája a Földközi-tengeren. Egyeztetések és drámai képsorok hétfőn.

 Drámai képek, a  Földközi-tengeren történt hajókatasztrófáról

Az Európai Uniónak egy kutatási és mentési szolgálatot kellene felállítania, amellyel felkészülten segíthetnének a bajba jutott menekülteken – mondta Jeney Orsolya, az Amnesty International (AI) Magyarország igazgatója az M1-nek, hozzátette, hogy jellemzően Szíriából, Afganisztánból, s konfliktus sújtotta afrikai országokból menekülnek. Általában valamelyik észak-afrikai országból, legtöbbször Líbiából indulnak – ahol ki van építve ez a fajta embercsempészet –, sokszor eleve hajózásra alkalmatlan eszközökkel, így “kódolva” vannak ezek a hajókatasztrófák. Jeney szerint az EU tagállamainak a menekültek jogait is védeniük kellene.

Drámai képek, a  Földközi-tengeren történt hajókatasztrófáról

Ebben az évben ötvenszer többen haltak meg a Földközi-tengeren, mint tavaly.

Drámai képek, a  Földközi-tengeren történt hajókatasztrófáról

Hétfőn délután Luxembourgban tanácskoznak az uniós külügyminiszterek, hogy megvitassák a migráció kérdését – közölte hétfőn az Európai Unió külügyi főképviselője, Federica Mogherini. A korábbi olasz külügyminiszter tudatta, hogy a feladatkörök megoszlanak, például a tengeri jelenlét és a felelősség megosztása a menekültek befogadásában a belügyminiszterek hatáskörébe tartozik. Mogherini azt is elmondta, hogy Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével is egyeztetnek majd, s ha a héten rendkívüli uniós csúcstalálkozó összehívása szükséges, akkor azt is előkészítik.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top