Aktuális

Kevés a női vezető a magyar politikában

Egyetlen nő minisztere sincs a magyar kormánynak. De ne legyünk elkeseredve, hiszen Tongán, Vanuatun és a Brunei Szultanátusban sincs ez másként.

Egy nemzetközi felmérésen az utolsó nyolc ország között végzett hazánk a női miniszterek arányát tekintve – írja az mno.hu. Az Interparlamentáris Unió adatai szerint a magyar országgyűlésben egy kicsit jobb a helyzet, a képviselőnők aránya meghaladja a 10 %-ot. Világviszonylatban ez a 113. helyezéshez volt elegendő, a kutatásban 138 országot vizsgáltak.

Van mit tanulunk a finnektől, ahol a nő miniszterek aránya 62,5 %, ezzel az adattal egyébként ők a világelsők. Utánuk következik a Zöld-foki Köztársaság (52,9 százalék) és Svédország (52,2 százalék), a negyedik helyen megosztva Franciaország és Liechtenstein végzett 50-50 százalékkal. Regionális szinten továbbra is az amerikai kontinensen a legmagasabb a nő miniszterek aránya 22,4 százalékkal, míg Európa a második, Afrika pedig a harmadik helyen áll.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top