Aktuális

Lelki terror, gyermekbántalmazás Pannonhalmán

A napokban kipattant pannonhalmi botrány egykori diákjait leginkább a lelki terror és a tanár bántalmazása viselte meg.

Főleg a lelki terror viselte meg azokat a pannonhalmi bencés diákokat, akik a most kipattant gyermekbántalmazási ügy kárvallottjai. Sokan máig tartó sebeket szereztek tanáruk pedagógiai gyakorlata miatt – írja a Hír24.

Visszaélt a diákok érzelmi kiszolgáltatottságával

Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát számolt be arról, hogy egy volt bencés szerzetes a gimnázium tanáraként visszaélt a diákok érzelmi kiszolgáltatottságával, erős függésben tartotta őket, miközben “illetlen érintések” is érték a gyerekeket. A főapát Rómához fordult, egyházi bírósági eljárás indult, közben az érintett tanár elhagyta a rendet. A rendőrség is vizsgálódik.

A pannonhalmi bencés gimnázium az ország egyik elitiskolája, a bekerülő diákokat az iskolai teendők kapcsán az osztályfőnök, az iskolán kívüli életben a prefektus felügyeli. A történtek idején a paphiány miatt az érintett tanárhoz tartozott mindkét terület.

A fotó illusztráció!
A fotó illusztráció!

“Fura viszonya volt” saját hatalmához

Az egyik érintett diák úgy emlékezett vissza, hogy a tanár távolságtartó, hideg ember volt, aki a neki nem tetsző diákokkal éreztette ellenszenvét, de kiépített maga körül egy “elit alakulatot”, sokan szerették volna, ha a tanár elismeri őket. A bentlakásos iskola pedagógusának diákjai jó eredményeket értek el a versenyen, így az iskola támogatta, a vele kapcsolatos panaszokat pedig elsimították. Egyik volt tanulója elmondta: kezdte elhinni, hogy vele van a baj, amikor a sokak által példaképnek tartott tanár nemcsak elutasította, de durván le is szólta, megalázta, a környezete pedig nem látott ebben semmi kivetnivalót. Ettől ma, felnőttként is zavarba jön.

Mások azt mondták: a tanárnak “fura viszonya volt” saját hatalmához. Volt, hogy teátrálisan megsértődött az osztályra, bocsánatot kellett kérniük. Teljes elfogadást követelt, nagyon személyes viszonyra törekedett, kinyilvánította, hogy őt szeretni kell, és a diákjainak úgy kell gondolkodniuk, ahogy ő. A bentlakásos iskola körülményei csak felerősítették a negatív hatásokat. Egy másik osztály egykori diákja azt mondta: kívülről nézve sajnálták a diákokat.

Az illetlen érintések kapcsán azt mondták a volt diákok, hogy ez kevésbé érdemi része az ügynek, nem hasonlítható a tanár gyakorlata S. Páléhoz, aki tanári vonzerejét arra használta, hogy kiélje szexuális vágyait.

További cikkek a témában az NLC-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top