Aktuális

Nagyon imádjuk az első Közösségi Adomány Pontot

Minden közösségi kezdeményezésért rajongok, úgyhogy természetesen az első Közösségi Adományozó Pont, az Ajándékdoboz két nappal ezelőtti megnyitójára is felkaptam a fejem. Az Ajándékdoboz lényege: "Hozd el megunt, de még használható holmid, hogy elvihesse, akinek szüksége van rá!" Breuer András, az Ajándékdoboz szervezője mesélt nekem bővebben a kezdeményezésről.

Hányan álltok az Ajándékdoboz mögött? Miért vágtatok bele?

A kezdeményezés Pados Balázs (egy nagy multicég vezérigazgatója) nevéhez fűződik, barátai és kollégái közül persze többen segítik, a megnyitót pedig felesége, Ági szervezte. Balázs svédországi utazása során látott hasonló megoldást, és elhatározta, hogy kipróbálja, itthon vajon működne-e egy ilyen közvetlen és jóhiszemű adományozási modell. Alapvetően ezért vágtunk bele, mert jó gondolatnak tartjuk, és szeretnénk megnézni, hogyan fogadja a magyar közönség.

Ajándékdoboz, az életigenlő kezdeményezés - Interjú az első Közösségi Adomány Pont szervezőjével

Mi a célotok, mire szeretnétek felhívni az emberek figyelmét ezzel?

Alapvetően az adományozás egy új formáját szeretnénk bemutatni Magyarországon. A kezdeményezés célja, hogy kellemes, átélhető, személyes és emberi körülményeket biztosítson az adományozáshoz, mind az “adakozók”, mind a “rászorulók” számára. A közvetítő intézmények kiiktatásával eltűnik a távolság “adományozó” és “kedvezményezett” között. Csak az a kérdés: hozol vagy viszel? Mindez persze egy Nyugat-Európában egyre erőteljesebben végbemenő szemléletváltásra is rímel, már ami a fenntarthatóság és a környezetvédelem fontosságát, a tudatos, aktív állampolgár ideáját illeti.

Hogyan működik az adományozás és az elhozás az adományozó ponton?

Egyszerű: ha valaki adni szeretne valamit, ide hozza, ha kapni, akkor elviszi. Amennyiben túl sok adomány halmozódna fel, a raktározást is meg tudjuk oldani, de nem ez a cél, hanem az, hogy az Ajándékdoboz egy élő hely legyen, folyamatosan változó kínálattal. A gondoskodás, az empátia, az emberiesség tarka kirakata. Van a helyszínen két tábla, hogy mi a teendő, ha hozol, vagy ha viszel. Csupán néhány kérés szerepel rajtuk, hogy megmaradjon a rend és a tisztaság.

Ajándékdoboz, az életigenlő kezdeményezés - Interjú az első Közösségi Adomány Pont szervezőjével

Mit vihetnek oda az adományozók?

Bármit, csak szemetet és élelmiszert (legalábbis romlandót) ne. Általában ruhák, játékok, könyvek és háztartási, illetve lakberendezési tárgyak (kenyérsütő gép, lámpa stb.) érkeznek. A legnagyobb sikere a háztartási és lakberendezési tárgyaknak van egyelőre, a ruhákat kevésbé viszik. Annyit kérünk mindenkitől, hogy olyasmit hozzon, amiről valóban azt gondolja, hogy másnak még értékes, hasznos lehet. Ha olyan holmik érkeznének, amiknek a jelenléte a többi ajándékra, vagyis a többi adományozóra nézve méltánytalan volna, eltüntetjük. Gondoskodni fogunk róla, hogy semmilyen adomány ne keltsen rossz benyomást.

Hogyan kötitek össze a keresletet és a kínálatot? Hogyan találjátok meg a célközönséget?

Az adományozók közösségét az interneten, a Facebookon keresztül már meg is találtuk. Nagyon jól fogadták az emberek az Ajándékdobozt, és néhány nap alatt egy elég aktív és igényes közösség jött össze. Egy kis médiatámogatással ezen a téren minden bizonnyal még sikeresebbek lehetünk.

A “rászorulókat”, ami a Közösségi Adományozó Pont logikája, felfogása szerint egy elég relatív fogalom, nyilván nehezebb megtalálni, ha a szó szigorú értelmezését vesszük. A cél alapvetően az, hogy ők találjanak rá az Ajándékdobozra, és már csak ettől az élménytől is kicsit jobb legyen a napjuk. Éppen ez az önszerveződő, elsőre esetlegesnek tűnő adományozási mód adja a dolog szépségét és erejét.

Ajándékdoboz, az életigenlő kezdeményezés - Interjú az első Közösségi Adomány Pont szervezőjével

Hogyan véditek ki azokat, akik ki akarnák használni az adományozó pontot?

Nem dolgunk és nincs is jogunk eldönteni, hogy ki rászoruló, ki nem. Rábízzuk az Ajándékdoboz látogatóira, hogy eldöntsék, valóban szükségük van-e arra a dologra, amit elvisznek. A táblákon megkérünk szépen mindenkit, hogy csak olyan holmit vigyen el, amire valóban szüksége van, és gondoljon másokra is. Ennyit tehetünk. Abban a pillanatban, hogy bármilyen biztonsági intézkedést bevezetnénk, elvesztené a lényegét, a szellemiségét a kezdeményezés. Igenis megbízhatunk egymásban. Igenis jót akarunk egymásnak.

Terveztek még több adományozó pontot létrehozni? Csak Budapesten belül terveztek ilyen pontot?

Már két nap alatt is több érdeklődő volt, pl. civil szervezetek, akik szívesen gondoznának még Ajándékdobozt, vidéken is. Amennyiben a modell Magyarországon működőképesnek bizonyul, részünkről nincs akadálya annak, hogy jóval több ilyen Közösségi Adományozó Pont működjön Budapesten vagy az országban. Szívesen együttműködünk ebben másokkal is, illetve támogatjuk őket. Erről azonban egyelőre túl korai volna beszélni, de örülnénk egy országos hálózatnak.

Elérhetőség: Ajándékdoboz – Közösségi Adományozó Pont, 1016 Bp., Mészáros utca 56.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top