Aktuális

9 tipp, hogy ne lopják el a pénztárcádat

A strandon nem zárod el az értékeidet, elég letakarni egy törcsivel? A fodrásznál nyugodtan az előtérben hagyod a táskádat, mert ott mindenkit ismersz? Templomba pedig csak becsületes emberek járnak, ugye? Ha így gondolkodsz, te is könnyen tolvajok áldozatául válhatsz.

A hiúság vására

Gedeon bácsi, a fő hajszobrász vendégeire még a kannibálok jelentették a legnagyobb veszélyt, te viszont jobban teszed, ha a személyes értékeidet félted a szemfüles tolvajoktól. Egy friss hír szerint egyes bűnözők kifejezetten a szépségszalonokra szakosodtak, főleg a fogasra akasztott kabátok, táskák jelentenek számukra könnyű prédát. Gondold csak el, szempillafestés közben, vagy akár a zúgó bura alatt olvasgatva mennyire kiszolgáltatott vagy…

Tipp: Kérd meg a fodrászodat, kozmetikusodat, hogy zárja el egy biztonságos helyre az értékeidet, így te gond nélkül átadhatod magad a szépülés örömeinek!

Kell egy csepp kultúra!

Mozi, színház, kiállítás… ez mind olyan hely, ahol jó esetben elmerülsz a műélvezetben, és talán még a külvilág is megszűnik a számodra. Ilyenkor nagyon veszélyes, ha a táskádat és a kabátodat a melletted lévő ülésen, rosszabb esetben a lábadnál helyezted el. Gondolj csak bele, a moziban még sötét is van, ideális terep egy fosztogatónak!

Tipp: A kabátodat mindenképpen add le a ruhatárban, a táskádat pedig az értékeiddel együtt az öledben tartsd!

Jaj úgy élvezem én a strandot!

Be kell látnod, a strandra nem mindenki csobbanni jár, egyeseket az őrizetlenül hagyott értékek vonzanak. A törölközővel letakarós módszer semmilyen védelmet nem jelent egy elszánt tolvajjal szemben, az pedig végképp rossz megoldás, ha az autódba zárod az értékeidet.

Tipp: Nagyobb értékeket eleve ne vigyél a strandra. A pénztárcát, kocsikulcsot, okostelefont érdemes a zárt szekrényben elhelyezned, amíg pl. a hullámfürdőben csapatod. Ha pedig mindenképpen ragaszkodsz ahhoz, hogy még fürdőruciban is legyen nálad néhány bankjegy, a nyakba akasztható vízhatlan pénztárcát neked találták ki!

Ha végre kieresztenéd a gőzt…

Eljött a hétvége, indulhat a lazulás a csajokkal valamelyik szabadtéri szórakozóhelyen. Csak óvatosan! A tömeg, a sötét kiváló helyszín még a kezdő tolvajoknak is. Kedvelt módszer a figyelemelterelés (pl. tudsz tüzet adni? Hú, nem találkoztunk mi már valahol?), majd a pénztárca vagy akár csak a pénz gyors kiemelése a táskádból.

Tipp: A barátnőiddel mindig legyetek résen, és figyeljetek egymásra, akármilyen szép szeme is van annak a segítségkérőnek! Ja, és még egy aranyszabály: ha cikinek érzed táskával, kabáttal a kézben táncolni, add be a ruhatárba! Ne tedd le a székre, még csak véletlenül sem!

Csak beteg ne legyen az ember

Az orvosi várók nagy része nyilvános, s bár a legtöbb helyen van porta, gyakorlatilag szabad a ki- és a bejárás. Amikor aggódsz egy vizsgálat miatt, ráadásul még rengetegen vannak előtted, hamar lankadni kezd a figyelmed. Persze tök jól el lehet ütni az időt az okostelóddal, de az értékeidet egy percre sem veszítheted szem elől.

Tipp: A vizsgálat ideje alatt mindig legyen karnyújtásnyira a táskád, semmiképpen ne hagyd a váróban, esetleg az öltözőben. Igen, a WC-re is vidd magaddal.

Lélekemelők és elemelők

A templomban csak nem kell szorosan magamhoz szorítani a táskát? De igen! A tolvajok itt pontosan a hívők jóhiszeműségét használják ki. Perselyezés után pedig ne felejtsd a padon a pénztárcádat vagy egyéb értékeidet.

Tipp: Ha valami miatt mégis el kell hagynod a helyedet, és a nagyobb méretű táskádat nem szeretnéd magaddal cipelni, okvetlenül kérd meg egy ismerősödet, hogy vigyázzon rá!

Az a fránya shopping

Kevés olyan felemelő érzés van az életben, mint amikor a sikeres életmódváltást követően eltűnünk a próbafülkében egy halom 38-as cuccal. Hogy aztán visszalopózzunk néhány 40-esért az eladótérbe… Na, ilyenkor semmiképpen ne hagyd magára az értékeidet, de még a kabátodat meg a cipődet sem! A szemfüles tolvajok ugyanis vadásznak azokra a darabokra, amikben nincsen lopásgátló.

Tipp: Ha van rá mód, vidd magaddal a barátnődet a shoppingtúrára. Hidd el, így még nagyobb buli a ruhatárfrissítés, és legalább lesz valaki, aki vigyáz az értékeidre. Jó tudni nagybevásárláskor: a bevásárlókocsiban elhelyezett táska tökéletes célpont, elég az a pillanat, amikor felnyúlsz nyírfacukorért a polc tetejére…

Száguldás, Porsche, szerelem

De hát az autóban csak biztonságban vagyok, nem? Nem kell ahhoz stoppost felvenni, hogy hirtelen veszélybe kerüljenek az anyósülésre hanyagul lehajított értékeid. Telefon, pénztárca, táska, laptop… bármelyik könnyen kiemelhető egy piros lámpánál. Elég hozzá egy félig lehúzott ablak vagy egy le nem zárt ajtó. És akkor még az ablakot betörő motoros bűnözőkről nem is beszéltünk…

Tipp: Az értékeidet olyan helyen tárold az autóban, ahol külső szemlélő számára nem láthatóak (pl. az ülés alatt, a kesztyűtartóban). Fontos tudni: amint kiszállsz az autóból, az értékeidet mindig vidd magaddal. Hiszen ha az autót ellopják, a benne őrzött holmiknak is búcsút mondhatsz.

Munkamániások előnyben

Akár tetszik, akár nem: még a munkahelyeden is vigyáznod kell az értékeidre. Nem kell gyanakodva figyelned az ebédszünetet notóriusan az irodában töltő kollégáidat, és a főnököd szobája előtt sem szükséges átvilágító kaput elhelyezned. Azt  viszont jó, ha tudod, hogy a fontos embernek látszó tolvajok előszeretettel portyáznak az irodaházak folyosóin. Csak azt lesik, mikor lelnek gazdátlan táskára vagy pénztárcára.

Tipp: A pénzedet és a telefonodat mindig tartsd magadnál, hosszabb ebédszünetre vagy tárgyalásra a táskádat is vidd magaddal! Ha pedig az egész kollektíva egyszerre hagyja el a szobát, érdemes bezárni az ajtót.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top