Aktuális

Már csak ketten vannak kórházban a fertőzés miatt bevitt menekültek közül

Már Magyarország területén fertőződtek meg azok a menedékkérők, akiket kedden késő este Budapesten szállítottak kórházba ismeretlen fertőzés miatt. A Migration Aid szerint ez többek között a börtönöket idéző körülmények miatt is lehet, ahogy a menekülteket várakoztatják.

A Migration Aid közösségi kezdeményezés a Magyarországra érkező menekültek segítésére alakult 2015-ben. A csoport szóvivője, Zsohár Zsuzsanna az NLCafé megkeresésére elmondta: az 56 menedékkérő közül, akiket kedden este egy busszal szállítottak az Egyesített Szent László és Szent István Kórházba, csupán kettőt tartottak bent, egy felnőttet és egy gyereket. Egyiküknek sem súlyos az állapota.

A szóvivő elmondta, egyelőre meghatározatlan a kórokozó, ugyanis csak a tegnap este levett minták kitenyésztésével lehet azonosítani, a folyamat pedig néhány napot igénybe vesz. Zsohár Zsuzsanna azonban hozzátette, nem elképzelhetetlen, hogy hasmenéses vírusról van szó, főként, ha figyelembe vesszük azokat a higiéniai körülményeket, amelyek között a menedékkérőket szinte fogva tartják az úgynevezett határrendészeti őrizet során, mielőtt beléphetnének az országba.

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

“A velünk önkéntesként dolgozó orvosok szerint ezek az emberek már Magyarország területén fertőződtek meg – mondta a Migration Aid szóvivője. – Ezek a fertőzések ugyanis jellemzően 1-2 napos lappangási idejűek, az érintettek pedig, akikkel beszéltünk, ennél hosszabb ideje tartózkodnak az országban. Sajnos a határrendészeti őrizet során szinte börtönhöz hasonló körülmények vannak, sőt a röszkei hangárban például tisztálkodási lehetőség sincs.”

Az egészségügyi dolgozók egybehangzó véleménye, valamint az önkéntesek tapasztalata alapján a menedékkérelmi eljárásban résztvevő intézmények túlterheltsége miatt bekövetkezett rossz higiénés állapotok, a hiányzó mosási és tisztálkodási lehetőségek, valamint a határrendészeti és a befogadó állomások közötti hosszadalmas utazás, illetve a tömegközlekedés rossz köztisztasági állapota nagymértékben hozzájárulhat a tömeges fertőzések kialakulásához – áll a Migration Aid közleményében.

További cikkek a menekültekről az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top