Aktuális

“Én nem utálom őket, csak félek!” – Kommentelők a menekültek befogadásáról

Pénteken megjelent cikkünkre, melyben arról írtunk, hogy egy önkéntes befogadott éjszakára egy szír menekült nőkből és gyerekekből álló társaságot, több mint 3000 like és rengeteg hozzászólás érkezett. Ezek voltak a leggyakrabban visszatérő vélemények és érvek a tolerancia és a segítség mellett, illetve azokkal szemben.

Ezek az emberek nem “randalírozó, soha beilleszkedni nem akaró hordák” Ők csak az életükért menekülnek! Biztosan vannak köztük is nehezebben kezelhetők, de – inkább DE, nem azért jöttek ide, hogy “elvegyék a munkádat”, nem azért, hogy ne “tartsák be a törvényeinket”, hanem azért, mert otthon a hazájukban valószínű keserves kínhalál várt volna rájuk is, családjukra is!

Kislányom….. HA felkelsz, ne csodálkozz azon, hogy menekültek fogják be a szád és erőszakolnak meg…. Akik kicsit is utána olvastak, tudják, hogy nekik az erőszak nem valami brutális dolog mint itt és simán megteszik, a fehér ember gyermekével, vagy épp kecskéjével. Én azt mondom kontinensen vándorolni egy dolog de, hogy ilyen menekültek lepjék meg békés és civilizált emberek otthonait az elfogadhatatlan.”

Én nem adok utálatot. Csak félek. Féltem az életemet, azt amiért dolgoztak a szüleim, nagyszüleim és én is, az unokáim jövőjét. Én a végét járom már, de előttük még ott a jövő. Elhiszem, hogy félnek és menekülnek. De gondolkodom , és kérdéseim vannak. Ha a szülők távol élnek a bombázásoktól, miért nem oda ment a szír család? Miért vágtak neki inkább a hosszú és veszélyes útnak? Aminek valljuk be csak valami homályos cél a vége.”

Még mindig azon gondolkozom mi mit csinálnánk ha egyszer csak egy barbár horda mindenféle vallási dolgokra hivatkozva elkezdene embereket kivégezni, megverni, meghurcolni. A gyerekeid az utcán hullákon taposnának. Megvonnák a jogaid, elvennék a munkád.. Mi mit csinálnánk? Én menekülnék… Bárhova, csak el… Ott ahol értelmes emberek élnek és megértik én miért menekülök… Képzeld bele magad a helyzetükbe.. Hónapokig menekülsz, nem vagy bűnöző… Egyetlen hibád, hogy oda születtél… Megérkezel hosszú veszélyes út után egy országba, ahol nem, hogy megértenek… De lenéznek, táborokba zárnak megbélyegeznek… Te nem hőzöngenél? Nem küzdenél az emberi méltóságodért?
a kérdésedre a válasz: Mindenki fél, mindenki bizonytalan… De ez nem oldja meg a problémát… Ők jönni fognak… Mert ők is félnek….”

Kommentelők véleménye a menekültek befogadásáról

És ez a hely kizárólag csak Európa lehet, ugye? Annyi hely van a világon, ahol értelmes emberek élnek. Ők is félnek, nem csak mi – szerinted. Szerintem meg ami Nyugaton már most társadalmi feszültség a bevándorló kisebbségek miatt, az valós, hosszútávú és véglegesnek bizonyul. Ők félnek, hogy befogadja-e őket EU. Mi meg félünk, hogy ez vajon milyen végzetes hatással lesz Európa jövőjére! Nekik jobb lesz, nekünk meg végképp rossz. Miért? Mert NEM MŰKÖDIK ez az együttélés, ahogy azt már Nyugat bebizonyította, Merkel kijelentette (megbukott a multikulti Németországban), emberek a saját bőrükön érzik…erőszak, nemi erőszak, mindennapos problémák, bűnözés és vallási konfliktusok (“Sariah is solution for UK”) által.Szóval nekik jobb lesz, a mi kárunkra. Mérlegelj, mennyit ér Neked, hogy támogatod! A gyerekedről van szó, nem Rólad! Mi harmincasok vagyunk, én is, Te is (gondolom), ez kb 20-30 év múlva fog tetőzni (a jelen kisebbségi állományból!) Ők családonként jönnek 4 gyerekkel, Neked és a barátaidnak hány gyereke van nagy általánosságban?! Én szeretnék kettőt, de ez még mindig kevés az egyensúlyhoz…ugye érted?!

Itt nálunk, egy bajor kisvárosban is elég sok migráns van. Közülük több szíriai családdal is összebarátkoztunk. Rájuk is illenek a cikkben leírtak. Az egyik családot az a veszély fenyegeti, hogy visszaküldik Bulgáriába, amiért nagy kár lenne. De van egy csomó fekete afrikai, akik vagy gyávák az ellenségeik ellen harcolni – tegye más lakhatóvá, biztonságossá a hazájukat, vagy az iszlám beépített harcosai. (…)

OK és most mit tegyenek az emberek? kövessék a példát? hat aki akarja csak rajta. nekem ez a giccses cikk nem változtatta meg a véleményemet róluk.”

De most komolyan nem fogja fel senki Sem ennek az írásnak a lényegét? Nem az a lényeg, hogy befogadd ezeket az embereket… Hanem az, hogy ne ítéld el őket azért mert idejöttek segítségért… és ne az alapján ítéld el őket, hogy honnan jöttek… Segítséget kérnek, ti pedig utálatot adtok… Szégyen..

Szerintem a legtöbbjüknek mi nem célállomás vagyunk. Mennének ők tovább, ha engednék őket. Nem mi vagyunk a földi paradicsom. Csak hát lerángatják őket a bécsi vonatról is már Győrben. Itt lézengenek az állomáson a szerencsétlenek, a belvárosban is csak ülnek a padon, mobiloznak, néha vásárolnak és csak tanácstalanul, informálatlanul téblábolnak erre-arra. Én nem vettem észre, hogy zaklatnának bárkit is. Nem kéregetnek, még csak nem is kérdeznek. Szerintem némelyik azt sem tudja, hol van épp.

Elolvasva cikket: hát nem is tudom…. Ez azért túlzás.! Adj a tótnak szállást majd kiver a házból, szokta mondani édesanyám. Ez már nem is túlzás! Ez már hülyeség! Hajléktalanokat miért nem fogadott be korábban? Akkor ez a nagy szívjóság nem jutott eszébe???

Jó ez a menekült téma. Hirtelen mindenki szociálisan érzékeny lett a magyar hajléktalanok és éhező gyerekek helyzetére. (…)

Gyakorlatilag a világ összes országában jelen vagyunk. És nekünk is jól esik, ha be- és elfogadnak bennünket.

Szíriából is a középosztály menekül. Volt egzisztenciájuk, tanult emberek. Eladták, amijük volt, és hol gyalog, hol járművel jönnek. Tisztálkodnak, ahol tudnak, soknak így van, tisztább, és elegánsabb a ruhájuk, mint gondolnánk. Azért kell beírni a google-ba, hogy “Szíria háború előtt”. És akkor lehet látni, hogy honnan jönnek, milyen lakásaik voltak és milyen cégeknél dolgoztak. És azért menekült, mert az életét és a gyerekét menti. Nem azért, mert ha tehetné, nem ülne járműre. És mivel polgárháború is dúl, meg az ISIS is lerohanta őket, így mindenki, mindenkivel harcol. Aki ebből nem kér, az elmenekül. Aki még Szíriában harcol az ISIS ellen, az tiszteletet érdemel. A szírek a maguk országában szabadságharcosok. Mindemellett ez világprobléma, valóban rejt veszélyeket, de emberségből igenis segíteni kell a menekültek többségének. Most hirtelen mindenki szociálisan érzékeny lett a hajléktalanokkal, meg a cigányokkal. Előtte meg…

(A kommentek a “Kislányom, ha felkelsz, ne csodálkozz, mert egy csomó menekült alszik a nappalinkban!” című cikkünkre érkeztek.)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top