Aktuális

A menekültügy számokban: Képben vagy?

Dobálózunk a számokkal, fogalmakkal, de kikről és miről is beszélünk tulajdonképp? Tények a tévhitekkel szemben.

70%

A menekült ügy számokban: Képben vagy?

A legtöbbször gazdasági bevándorlónak titulált migránsok túlnyomó többsége nem gazdasági bevándorló, hanem menekült. 2015. július végéig 62 százalékuk Afganisztánból, Eritreából vagy Szíriából menekült el, olyan országokból, melyek háború sújtotta övezetek, diktatúrák vagy az Iszlám Állam terrorja alatt lévő helyek. Szíria esetében mindhárom tény fennáll. Ha belevesszük azokat, akik Irakból, Szomáliából, Nigériából vagy Dárfúrból menekülnek, akkor a végleges szám eléri a 70 százalékot.

0,027%

A menekült ügy számokban: Képben vagy?

Számos politikus riogat azzal, hogy a menekültek miatt összeomlik a szociális ellátórendszer. Eddig 200 ezer menekült érkezett Európába, ami a 740 milliós európai populációt tekintve 0,027 százalék. Vagyis az összeomlástól szerencsére elég messze vagyunk.

 1,2 millió

A menekült ügy számokban: Képben vagy?

Létezik olyan ország, amelynek szociális ellátórendszere valódi válsággal küzd, de nem Európában. A legnyilvánvalóbb példa Libanon: az ország 1,2 millió szíriai menekültet fogadott be, a maga 4,5 milliónyi lakosával. Összehasonlításként: Libanon területe Európa területének egy százada. Így is 50-szer annyi menekültet fogadott be, mint Európa.

4%

A menekült ügy számokban: Képben vagy?

Ennyivel növekedett a Földközi-tengeren menekülők száma tavaly ősz óta, annak ellenére, hogy az EU felfüggesztette a mentőcsapatok jelenlétét. 2014-ben 26 740, 2015-ben 27 800 ember indult el csónakokon, hajókon, Olaszországba.

80%

A menekült ügy számokban: Képben vagy?

A hivatalos magyar kommunikáció szerint a Szíriából és Afganisztánból érkező menekülteket Magyarország befogadja. Tavaly az elbírált afgán menedékkérelmek 80 százalékát, a szírek 35 százalékát utasította el az állam, megtagadva így a védelmet a háború és terror elől menekülőktől.

96,5%

A menekült ügy számokban: Képben vagy?

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal 61 969 kérelmet bírált el ez év júliusáig. Vagyis bírált volna, mert 59 842 eljárást meg kellett szüntetni, tehát 96,5 százalékuk ért véget megszüntetéssel. Lefordítva ez annyit jelent, hogy ennyien váltak elérhetetlenné, vagyis hagyták el az országot az után, hogy kapcsolatba léptek a hivatallal. Vagyis a menekültek nem végső állomásként tekintenek Budapestre.

15 év

Az illegális határátlépés nem bűncselekmény, legfeljebb szabálysértés. 1990 óta ugyanis csak az a határátlépés számít bűncselekménynek, amit fegyveresen követnek el. A papírok nélkül, zöldhatáron át érkező menedékkérőknek joguk van előterjeszteni a kérelmüket. Mindaddig szankcionálni sem lehet, amíg nem válik véglegessé, hogy nem jogosultak a védelemre.

 

A számadatok forrásai: The Guardian, Magyar Helsinki Bizottság, Kettős Mérce

Menekültek Magyarországon

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top