nlc.hu
Aktuális
Ezt titkoljuk leginkább a munkahelyünkön!

Ezt titkoljuk leginkább a munkahelyünkön!

Itthon nem szokás a fizetésről beszélni, sok munkahelyen tiltják is. Kinek érdeke a titkolózás: a munkaadónak vagy a munkavállalónak?

Tőlünk nyugatabbra az álláshirdetésben fel van tüntetve a fizetés is, itthon viszont a legtöbb embernek fogalma sincs az adott pozícióban elérhető bérről – írja a fizetésekről a fizetésekről az üzletrész.hu. Németországban a képzettség és a szakmai tapasztalat mátrixa alapján pontosan tudható az egyes szakmák minimálbére. Nálunk ez azért nincsen így, mert sokszor teljesen különböző végzettségű emberek végzik ugyanazt a munkát.

Ezt titkoljuk leginkább a munkaghelyünkön

Amíg fiatal vagy, addig örülj!

Egy vállalatnál komoly feszültségforrás lehet a munkamennyiség és a fizetés aránytalansága. Az USA-ban is bizalmas információ a fizetés: a házaspárok közel fele nem tudja pontosan, mennyit keres a másik. A titkolózás önkéntes, mert a szövetségi törvények engedik a munkakörülmények, bérezés megbeszélését.

Erika Baker, hajdani Google-dolgozó elmesélte, hogy létrehozott egy táblázatot, amelyben munkatársaival megoszthatták, ki mennyit fizetést visz haza. Bakert a főnöke megkérdezte, hogy számolt-e tette a következményeivel, ezek után pedig megvonták a bónuszát.

Itthon a fiatalabbak nyíltabban beszélnek a fizetésekről, inkább elvárják az átláthatóságot. Emellett létezik egyfajta bérfeszültség fiatalok és az idősebbek között. A pályakezdők letörik az árakat, olcsóbbak, ezért a tapasztalat megfizetése, béremelés helyett inkább fél év alatt betanítják a fiatal munkaerőt.

Egy multinál a bérek megosztása komoly konfliktust okozhat, a vezetőség is nagyon rossz szemmel nézi. Gyakran a munkavállalói szerződés része is, hogy tilos a bérről beszélni. A közszférában ellenben – hála a bértáblázatnak – átláthatóbb a rendszer. Kisebb cégeknél pedig informális úton derül ki, hogy ki mennyit keres.

További cikkeink fizetés, béremelés témában:

üzletrész.hu nyomán

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top