Aktuális

Menekültügy: “Segítsetek! Röszke bajban van!”

Eddig csak feltételeztük, milyen körülmények között élnek a röszkei táborban a menekültek, de egy videóból most kiderül: óriási a baj.

Az elhúzódó regisztráció miatt hosszú a várakozási idő Röszkén, akár egy napig is eltarthat, a menekültek – köztük nagyon sok gyermek – a szabad ég alatt, víz nélkül várnak a sorukra; sátort, élelemet, vizet csak az önkéntesektől kapnak. A hétfő éjszakát mintegy ötszáz menekült 4 fokban vészelte át. Hiába indult el még hétfőn 150 ember a főváros felé, őket a rendőrség visszaterelte a gyűjtőpontra.

A Kettősmércén osztották meg Dudás Dóra egészségügyi segítő, orvostanhallgató videóját, aki beszámolt róla, hogy a röszkei menekülttáborban sürgős segítségre van szükség. “Nagyjából 500 menekült, 10-15 kisbaba van ott jelenleg egy réten, most 10 fok a hőmérséklet, de ez éjszaka tovább fog csökkenni, nincs elég takaró és polifoam. Meleg innivaló, melegedési lehetőség egyáltalán nincs! Bármi, amivel ezek az emberek melegedni tudnak, nagy segítség, ha van ismerősötök, aki tud most segíteni, szóljatok neki, osszátok meg a videót! Az is jó, ha valaki kocsival odamegy, ahol a gyerekek tudnak melegedni. Nem hagyhatjuk, hogy emberek ilyen állapotok között éjszakázzanak Magyarországon!” – kér segítséget Dóra egyenesen a röszkei menekülttáborból.

*** English below – Emergency situation at Röszke Refugee Camp – switch subtitles on with the CC button (bottom right)…

Posted by Kettős Mérce on 2015. szeptember 7.

Az önkéntesek segítsége nélkülözhetetlen, minél több sátorra, polifoamra, hálózsákra, takaróra, zseblámpára van szükség. Az adományokat a VIII. kerületi Bérkocsis utca 41.-ben lehet leadni. Bővebb információkért látogass el a MigrationAid, a Segítsünk együtt a menekülteknek! és a Bp-(Szeged)-Röszke transzport Facebook-oldalakra!

A Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezete a Debrecenben tartózkodó menekültek megsegítésén dolgozik. Orvosokat, mentősöket, védőnőket, szociális munkásokat, laikus elsősegélynyújtókat és segítőket hív önkéntesei közé, és takarót, élelmiszert, szénsavmentes ásványvizet gyűjt. Céljuk a zsúfoltság következményeinek megelőzése. (Az adományokat a Vöröskereszt megyei irodájába várják (Debrecen, Simonffy utca 44.) hétfőtől péntekig 7.30-16.00, pénteken 7.30 és 14.40 között. Érdeklődni az 52/ 531-427-es telefonszámon lehet.)

Menekültügy az NLCafén!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top