Aktuális

Újratárgyalnak egy 300 évvel ezelőtti boszorkánypert Olaszországban

Három évszázaddal ezelőtt lefejezték, és megégették Maria Bertoletti Toldini di Pilcantét.

Újratárgyalják a három évszázada boszorkányság címén elítélt, lefejezett és megégetett Maria Bertoletti Toldini di Pilcante perét Brentonico észak-olaszországi kisvárosban. A Garda-tótól keletre fekvő település kulturális tanácsnoka megbízott egy történészt az üggyel kapcsolatos bizonyítékok begyűjtésére, hogy a pert újratárgyalásra bíróság elé terjeszthessék Trento megyeszékhelyen.

Tényleg lefolytatják a pert

A perújrafelvétellel arra akarják emlékeztetni a ma emberét, hogy a boszorkányperek valódi emberiesség elleni bűncselekmények voltak. Az 1714. március 14-i kivégzés idején Brentino a Német-római Birodalomhoz tartozott, ahol polgári bíróságok folytatták le a boszorkánypereket, nem pedig a katolikus inkvizíció, mint Itália más részeiben.

Újratárgyalnak egy 300 évvel ezelőtti boszorkánypert Olaszországban

A brentonicói önkormányzat biztosítékot kapott a trentói bíróságtól, hogy valóban lefolytatja a pert, bár természetesen szimbolikus aktusról van szó.

Olvass még a boszorkányokról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top