Aktuális

Ennyivel jobb egy országnak, ha sok nő vesz részt a kormányzásában

A kanadai kormány fele múlt hét óta nőkből áll, a miniszterelnök Justin Trudeau azzal indokolta azt a döntését, hogy a kabinetjébe 50 százalékban nőket választott, hogy "2015 van".

Mennyire igaza van. Kanada nem az első ország, amelyik növeli a kormányban szerepet vállaló nők számát. Azok az országok, ahol a sokan vannak a törvényhozók között nők, nagy lépéseket tettek az oktatás, gyermekvédelem fejlődésében és a munkanélküliség felszámolásában. Mindegyik ilyen országban legalább 50 százalékos a nők aránya a kormányzatban.

Az idők folyamán bebizonyosodott, hogy azok a cégek sikeresebbek, ahol egyenlő arányban alkalmaznak nőket és férfiakat, ezek az országok pedig ezt a tapasztalatot építették be a kormányzásukba. Ha kicsiben működik, működhet nagyban is.

A kanadai parlament
A kanadai parlament

A Time magazin összegyűjtötte azokat az országokat, ahol sok nő ül a törvényhozók között:

Svédország

A Svéd kormány 52 százalékban nőkből áll. Bár nem meglepetés, hogy a svédek elöl járnak ebben is, hiszen gyakran előkerülnek példaként, mint a dolgozó nők mennyországa. Az EU-ban náluk van a legmagasabb női foglalkoztatottság és szinte a legalacsonyabb a szegénységben élő gyerekek száma. Gyermek születésekor mindkét szülő 16 hónap fizetett családi szabadságot kap és még 13 hónapot hozzá úgy, hogy a fizetésük 80 százalékát megkapják.

Ruanda

Ruandában a parlament majdnem 64 százaléka nő, bár nem túl vidám okok miatt. Amikor férfiak ezreit gyilkolták meg az 1994-es népirtás során, utána a népesség 70 százaléka hirtelen nő lett. A népirtás előtt csupán 10-15 százalékban voltak jelen itt is a nők a parlamentben. Az új, női uralmú kormányzás azonban jó hatással volt Ruandára: azóta a nőknek is lehet föld a tulajdonukban, és lehet saját bankszámlájuk is. Hála a női vezetőknek a szülés közbeni halálesetek száma is drasztikusan csökkent, kevesebb, mint bármelyik más Dél-Afrikai országban.

Finnország

Finnország általában a többi ország előtt jár a női közéleti szerepvállalásban, az egyik első ország volt a világon, ahol a nők bejuthattak a parlamentbe. A kormány 62 százaléka nő, és ez az ország az, ahol olyan közoktatási rendszert sikerült létrehozni, ami most minden más országnak példaértékű. A diákjaik messze lekörözik az amerikai, angol és orosz diákokat (meg a magyarokat is). Pedig a finn gyerekeknek játszaniuk kell házi feladat helyett, jól megfizetik a tanáraikat, és mindenki állami iskolába jár. Az állami oktatás tökélyre fejlesztése mellett pedig még jut bőséges anyasági támogatásra is, és sikerül a gyermekvédelemben is példát mutatniuk.

Sajnos ezek az országok még kisebbségben vannak, pedig jó példájuk ott van mindenkinek a szeme előtt. Világszerte a parlamentekben csak 22 százalékban, sőt 37 országban kevesebb, mint 10 százalékban vannak jelen nők. Ha ebben a pár országban ilyen fejlődést értek el azzal, hogy kiegyenlítették a nemek arányát a kormányzásban, képzeljük el, milyen világban élhetnénk, ha a többi ország is követné a kanadai példát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top