Aktuális

Egyre több felnőtt él a szüleivel

Több fiatal felnőtt él manapság a szüleivel, mint az 1940-es évek óta eltelt évtizedekben bármikor.

Az 1940-es években Amerikában a 18 és 34 éves férfiak 48 százaléka, míg a nők 36 százaléka élt a szüleivel, az 1960-as években viszont a fiatal felnőttek mindössze 26 százaléka maradt csak a családi fészekben. A tavalyi adatok azonban újra az 1940-es évekbeli statisztikákat közelítik: az Egyesült Államokban a fiatal felnőtt férfiak 43 százaléka él a szüleivel, míg a fiatal nők nagyjából egyharmada.

Az 1940-es években a fiatal férfiak elsősorban gazdasági okokból nem tudtak elköltözni otthonról, míg a nők jóval kevesebben tanultak tovább, mint manapság, és ameddig férjhez nem mentek, sokan maradtak a szüleik házában. Igaz, akkoriban átlagosan 21-22 évesen kötötték az első házasságukat a nők, míg ma 27 évesen.

Annak, hogy manapság megint egyre több fiatal felnőtt él a szüleivel, az az egyik oka, hogy sokan tanulnak tovább érettségi után, és már az Egyesült Államokban is mind többen választják azt a lehetőséget, hogy abban a  városban  mennek főiskolára vagy egyetemre, ahol a szüleikkel élnek, így otthonról járhatnak be, és nem kell a tanulmányaik számos egyéb, kikerülhetetlen költsége mellett még a lakhatásukra is költeniük. Mindemellett az önálló egzisztencia megteremtése is egyre nehezebb, rengeteg az olyan fiatal felnőtt, aki bár nagyon is szeretne elköltözni és függetlenedni a szüleitől, ezt anyagi okokból nem tudja még megtenni.

Forrás: Time.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top