Aktuális

Főzzünk vitamindús zöldségekből!

Ebben a szezonban dúskálunk a vitaminban gazdag alapanyagokban: sütőtök, padlizsán, kaliforniai paprika, hogy csak néhányat említsünk közülük. Receptjeink segítségével ízletes, tartalmas ételt tehetünk a család asztalára.

Sörtésztás zöldségek fokhagymás mártogatóssal

Főzzünk vitamindús zöldségekből!

Hozzávalók 4 személyre:

• 20 dkg sütőtök (pucolt mennyiség)
• 20 dkg sárgarépa
• 20 dkg fehérrépa
• 20 dkg paszternák
• 20 dkg padlizsán
• 20 dkg kaliforniai paprika

A tésztához:

• 3 tojás
• 10-15 dkg liszt
• 1 tk só
• 2 dl sör
• olaj a sütéshez

A mártogatóshoz:

• 1 csokor petrezselyem
• 2 gerezd fokhagyma
• 2 dl tejföl

A zöldségeket hámozzuk meg, csíkozzuk fel azonos méretűre. A tésztához a felvert tojásokat keverjük el a liszttel, a sóval, adjuk hozzá a sört. A tészta ne legyen túl sűrű. Nagy serpenyőben hevítsünk fel olajat, adagonként mártsuk meg a zöldségeket a sörtésztában, majd hirtelen süssük ropogósra. Azonnal tálaljuk az apróra vágott petrezselyemmel és az aprított fokhagymával elkevert tejföllel.

Rozmaringos csirkecombok őszi zöldségekkel

Főzzünk vitamindús zöldségekből!

Hozzávalók 4 személyre:

• 4 egész csirkecomb
• só, bors
• olívaolaj
• 20 dkg sütőtök
• 20 dkg cékla
• 2 szál sárgarépa
• 1 szál fehérrépa
• 1 kisebb zellergumó
• 1 szál póréhagyma
• 4-5 ágacska friss rozmaring

A megmosott, szárazra törölt csirkecombokat helyezzük tepsibe, alaposan sózzuk, borsozzuk, kenjük meg olívaolajjal. Alufóliával lefedve süssük 1 órán keresztül 230 °C-on. Közben pucoljuk meg a zöldségeket, mindent kockázzunk fel apróra, a pórét karikázzuk fel. A zöldségeket öntsük össze, keverjük el 3 evőkanál olívaolajjal, sózzuk. Vegyük le a csirkéről a fóliát, szórjuk köré a zöldségeket, a rozmaringleveleket, forgassuk át a csirke szaftjában. Süssük további 30-35 percet, míg a zöldségek megsülnek, a combok pedig ropogósak lesznek.

Darált húsos, sütőtökös quiche

Főzzünk vitamindús zöldségekből!

Hozzávalók 4 személyre:

A tésztához:

• 25 dkg liszt + a nyújtáshoz
• 12,5 dkg vaj, felkockázva
• fél teáskanál só
• 1 tojás
• 2 ek hideg víz

A töltelékhez:

• 1 csokor újhagyma
• 1 fej lila hagyma
• 5+1 evőkanál olaj
• 30 dkg darált hús
• 1 db paradicsom
• só, bors
• 20 dkg sütőtök (pucolt mennyiség)
• 2 tojás
• 20 dkg feta sajt
• 2 dl főzőtejszín

A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, majd fóliába csomagolva fél órát hűtjük. A töltelékhez az újhagymát felkarikázzuk, a lila hagymát félbevágjuk, így aprítjuk. Serpenyőben 5 evőkanál olajon megfonnyasztjuk a hagymákat, hozzáadjuk a darált húst, és “morzsásra” pirítjuk. A  paradicsomot felkockázva a darált húshoz adjuk, öt percig főzzük, sózzuk, borsozzuk. A sütőtököt megpucoljuk, vékony szeletekre vágjuk, és mindkét oldalát az 1 evőkanál olajon megpirítjuk. A tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, 24 cm átmérőjű piteformába simítjuk, sütőpapírral letakarjuk, sütőbabot öntünk rá, majd 180 °C-on 15 percig elősütjük. A babokat leöntjük róla. A tojásokat felverjük, elkeverjük a fetával és a tejszínnel. A darált hússal összeforgatjuk, majd a tésztára teszünk egy réteg sütőtököt, ráöntjük a darált húst. A tetején elrendezzük a maradék sütőtökszeleteket, és 180 °C-on további 25-30 percig sütjük.

Csilis bableves húsgombóccal

Főzzünk vitamindús zöldségekből!

Hozzávalók 4 személyre:

• 25 dkg száraz vörös bab (előző este beáztatva)
• 2 fej vöröshagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• 25 dkg darált sertéshús
• 1 tojás
• 1 kis csokor petrezselyem
• só, frissen őrölt bors
• 25 dkg kukorica (konzerv)
• 1 nagyobb piros kaliforniai paprika
• 5 dl paradicsomszósz
• csilipaprika ízlés szerint
• 1 db lime vagy citrom
• tejföl a tálaláshoz

Az előző éjszaka vízbe áztatott bab áztatóvizét cseréljük le, tegyük fel főni 1 fej félbevágott hagymával, a fokhagymákkal együtt. Közben készítsük el a húsgombócot: a darált húst keverjük el a másik fej lereszelt vöröshagymával, a tojással, az aprított petrezselyemmel. Sózzuk, borsozzuk. Pihentessük a húsmasszát a hűtőszekrényben. Amikor a bab majdnem teljesen megpuhult, adjuk hozzá a lecsöpögtetett kukoricát, a felkockázott paprikát és a paradicsomszószt. Sózzuk, borsozzuk, aprított csilivel ízesítsük. Formázzunk kis méretű húsgombócokat, főzzük ki ezeket 20 perc alatt a forrásban lévő levesben. Tálaláskor tejföllel, pár csepp lime-lével tehetjük még pikánsabbá a levest.

Gesztenyekrémes-tejszínes tortácska

Főzzünk vitamindús zöldségekből!

Hozzávalók 6 darabhoz:

• 3 tojás
• 6 dkg kristálycukor
• 6 dkg liszt
• 1,5 dkg sötét kakaópor
• 25 dkg gesztenyemassza + 20 dkg a tetejére
• 1,5 dkg zselatin
• 5 dl habtejszín habbá verve
• 10 dkg porcukor

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből a kristálycukorral habot verünk, majd a tojássárgáját is belekeverjük. Végül a kakaóval elkevert lisztet is beleszitáljuk, elkeverjük. A masszát 1 cm vastagon sütőpapírra kenjük, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 12 perc alatt megsütjük. A kihűlt piskótalapból 6 darab, 12 cm átmérőjű korongot szúrunk ki, lehetőleg olyan formával, ami 5-6 cm magas, mert a krémet is abba töltjük. (PVC-csőből is vágható.) A piskótát a forma aljába tesszük, erre egy-egy nagy diónyi gesztenyemasszát halmozunk, amit vizes kézzel elnyomkodunk. A krém elkészítéséhez a zselatint dupla mennyiségű hideg vízbe áztatjuk, hagyjuk duzzadni. A hideg tejszínt habbá verjük, a porcukorral beédesítjük, majd a megmelegített (kézmeleg, felolvadt) zselatint is hozzákeverjük. Nyomózsákkal vagy kanállal a formákba adagoljuk a krémet, majd a tetejét elsimítjuk. Legalább 4 órára hűtőszekrénybe tesszük. Tálalás előtt késsel körbevágjuk a formát, majd lehúzzuk, a torta tetejére pedig vastagon gesztenyemasszát reszelünk. Díszíthetjük lime-mal vagy más élénk színű gyümölccsel.

Főzzünk vitamindús zöldségekből!

Cikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:

Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted!
Csatlakozz hozzánk a Facebookon is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top