Aktuális

Párizsi merényletek: legalább 150 halott, lövöldözés, robbantás és szükségállapot

153 halott, szükségállapot. Koncerten, étteremben, utcán lövöldöztek, és öngyilkos merénylők robbantottak péntek éjszaka Párizsban.

A legfrissebb adatok szerint legalább 153-an meghaltak a párizsi merényletekben. François Hollande elnök szükségállapotot rendelt el, mozgósította a katonaságot, bevezette az ellenőrzést a határokon. Nyolc merénylő meghalt, heten öngyilkos robbantásban. 

Robbantások a stadion környékén

Először 21 óra 20 perckor, majd egy perccel később rövid és éles robbanást hallottak a francia-német válogatott labdarúgó-mérkőzés szurkolói péntek este Párizsban. A nézők nem estek pánikba, de a meccs lefújása után több száz rajongó özönlött a pályára, hogy biztonságos helyet keressen. “Biztonságosabbnak éreztük a pálya közepén, mert nem volt világos, hogy mi történhet odakint” – magyarázta egy szurkoló a hírügynökségi jelentések szerint. Egy másik azt mondta: hallották a két nagy durranást, de eleinte azt hitték, petárdáznak a stadionon kívül. Rendőrségi forrásokra hivatkozva a francia lapok azt írják, hogy egy gyorsétteremben és egy sörözőben robbant bomba.

Párizsi merényletek: legalább 120 halott, lövöldözés, robbantás és szükségállapot

Túszokat végeztek ki az Eagles of Death Metal koncertjén

A Bataclan koncertteremben, ahol az amerikai Eagles of Death Metal játszott, az egyik néző két embert látott, akik automata fegyverekkel kezdtek lőni. “A tömeg elindult az ajtók felé. A lépcsőházak hamar megteltek, mert a legtöbb ajtó zárva volt. Végül az ablakon jutottunk ki” – mondta a túlélő, akit egy közeli lakásba fogadtak be, amíg a rendőrség meg nem érkezett. “Nem értettük, mi ez, csak lövéseket hallottunk” – mondta egy másik szemtanú, aki rögtön a földre vetette magát a lövések hangjára.

“Legalább 10-15 percig tartott a lövöldözés a koncerten. Újratöltöttek. Nem kellett sietniük. Háromszor-négyszer is újratöltöttek” – mondta el egy másik szemtanú. A Le Monde arról adott hírt, hogy a Bataclanban hajnali egykor ért véget a túszejtés, és a rendőrség az összes környező vendéglátóhelyet kiüríttette. Párizs polgármestere, Anne Hidalgo a helyszínen segítette a mentés megszervezését.

Lövöldözés az utcán

Lövöldözés volt a La Belle Equipe kávézónál is. Egy érkező autóból szállt ki a merénylő, majd nyitott tüzet a helyre egy nagy kaliberű fegyverből. “Robbanásokat hallottam. Odamentem az ablakhoz. Láttam, ahogy egy férfi kiszáll, és több sorozatot lead a kávézóra. Kiabálást halottam. Majd a férfi visszaszállt az autóba és elhajtott” – mesélte a környék egyik lakója.

Párizsi merényletek: legalább 120 halott, lövöldözés, robbantás és szükségállapot

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top