Aktuális

Hárommillióval is csökkenhet Magyarország lakossága

Alacsony születésszám és a kivándorlás – ezek a fő okok, amiért drasztikusan csökkenhet az ország lakossága. Mindez persze a gazdaságra is kihat.

Ijesztő a helyzet

A következő 45 évben legalább egymillió fővel, de akár hárommillióval is csökkenhet Magyarország népessége – írta a Világgazdaság, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének az egyik tanulmányára hivatkozva. Emelkedő élettartam mellett és a termelékenység fokozásával sem lehet kompenzálni a tendenciát, mert csökkenni fog a gyermekek és a dolgozó korúak aránya, miközben az időseké növekszik. Mindez negatív hatással lesz a magyar gazdaság növekedésére is, de a helyzetet nem ítéli annyira kilátástalannak Balatoni András, az ING  Bank vezető közgazdásza.

“Ijesztő a népességfogyás trendje, de a csökkenést kompenzálhatja, ha az aktivitási ráta az elmúlt évekhez hasonlóan tovább emelkedik” – mondta a Világgazdaságnak Balatoni. Szerinte még néhány évtizedig ellensúlyozható lesz a népesség csökkenése, de ehhez 2040-re el kell érnie az aktivitási rátának az uniós átlagot.

Itthonról főleg Németországba, Ausztriába és Angliába mennek a munkavállalók, és valószínűleg ezeknek az országoknak a jövőben is szükségük lesz a magyar munkavállalókra, vagy még növekedni is fog az igényük – írta a KSH Népességtudományi Kutatóintézete. A magyar munkavállaló a magasabb fizetésért megy külföldre, általában azért, mert itthon nem képes megélni a fizetéséből, vagy egyáltalán nincs munkája.

Sok háztartásban gond a számlák befizetése is

Egy másik felmérés szerint a háztartások fele csúszik a számlák befizetésével, és még többen vannak azok, akik egyáltalán nem tudnak félretenni. A magyarok közel fele nem engedhet meg magának előre nem látható kiadást kölcsön nélkül, és csupán az egynegyedük mondta azt, hogy nem kérne kölcsönt ilyen esetben – derült ki az Intrum Justitia követeléskezelő cég 2015-ös Európai Fogyasztói Fizetési Jelentéséből. Csak a megkérdezettek 15 százaléka érzi úgy, hogy az anyagi helyzete javulni fog. A válaszadók több mint fele nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a gyerekeit megtanítsa a pénzügyek kezelésére, tehát kialakulóban van egyfajta tudatosság ezen a téren. A határidőn túl fizetett számlák között a mobiltelefon és az internetszámlák vannak az első helyen, aztán a közüzemi díjak jönnek, míg a legpontosabban a gyerekekkel kapcsolatos költségeket fizetik ki a magyarok.

Csökkenő lakosságról és kivándorlásról még több:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top