Aktuális

Felfüggesztett börtönt kapott Geréb Ágnes

A bíróság szerdai ítéletében egy év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Geréb Ágnest, és három évre eltiltotta a szülész-nőgyógyászi foglalkozástól.

A bíróság három rendbeli, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetésben, kuruzslásban és felbujtóként elkövetett közokirat-hamisításban találta bűnösnek Geréb Ágnest.

Az ítélet szerint Geréb annak ellenére végezte nők terhes gondozását, értékelt leleteket és javasolt otthon szülést, hogy egy korábbi büntetés miatt el volt tiltva a szülész-nőgyógyászi tevékenységtől. Cselekményével ezért kuruzslást követett el. A bíróság ítélete szerint Geréb három, általa vezetett otthon szülésnél megszegte foglalkozása szabályait.

Felfüggesztett börtönt kapott Geréb Ágnes

A sértettek személyiségi jogaira tekintettel az ügyben hallgatóság nélküli, zárt tárgyalásokat tartott a bíróság. A Budapesti II. és III. Kerületi Ügyészség 2012. február 13-án emelt vádat, felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette, három rendbeli, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége és kuruzslás vétsége miatt Geréb ellen.

Geréb Ágnest egy régebbi ügy miatt 2007. október 26-tól három évre eltiltották a szülész-nőgyógyász foglalkozás gyakorlásától, ez idő alatt ő mégis felügyelt otthon szüléseket. 2012. február 10-én ugyancsak otthonszülési ügyek miatt pedig jogerősen két év fogházat kapott. Ezt a büntetést nem kezdte el letölteni Geréb Ágnes, viszont a köztársasági elnöktől kegyelmet kért az ügyben – írja az index.

Áder János az év őszén azt mondta, hogy csak Geréb Ágnes folyamatban lévő büntetőügyének jogerős bírósági lezárása után dönt a kegyelem lehetőségéről. Ebben az ügyben ítélt ma a bíróság.

Áder szerint Geréb sokat tett az otthon szülés elismertetéséért, az anyák háborítatlan szüléshez fűződő jogai kiszélesítéséért, az ő nevéhez fűződik az apás szülés lehetőségének kórházi protokollba illesztése is. Egy jogállamban azonban nincsen olyan társadalmi küldetés vagy indok, ami bárkit a hatályos törvények fölé emelhetne.

Idén márciusban a Fővárosi Ítélőtábla perfelújítást kezdeményezett abban az ügyben, amelyben 2012 februárjában jogerősen két év fogházra ítélték Gerébet. Azt az eljárást újra le kell folytatni, a szakértői vélemények közti ellentmondások miatt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top