Aktuális

Klein Dávid otthonába egy ugandai menekült költözött

Megérkezett a Velkám Májgrentsz második kisfilmje, Kulka János után most Klein Dávidhoz költözött be pár napra egy bevándorló.

Az Aki nevű férfi Ugandából érkezett, és Klein Dávid  magyar hegymászóval töltött el néhány napot, amiről videónapló készült. Megtudjuk, hogy Aki otthon szociális munkásként dolgozott, és nem volt könnyű megemésztenie, hogy fordult a kocka, s hirtelen ő szorult segítségre. Nehéz ezt feldolgozni, sok a kihívás, de mint mondja, szembe kell nézni minden akadállyal, hogy az élet folytatódhasson.

A kérdésre pedig, hogy mi hiányzik neki leginkább azonnal rávágja:

Az otthon. Az otthont semmi sem pótolhatja. Az emlékek, a család és az összes többi dolog… Az otthon mindig otthon marad.

A legerősebb mondat mégis akkor hangzik el, amikor az ugandai zászló színeinek jelentéséről beszél Aki:

A fekete a fekete afrikaiakat jelenti, a sárga a napsütést, a piros pedig a testvériség. Akár világos a bőröd, akár sötét, a vér ugyanolyan: piros.

A Velkám Májgrentsz! videósorozatot a Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület készítette itt élő külföldiek és magyar közéleti személyiségek segítségével. Az első részben Kulka János fogadott otthonába egy menekültet, Afganisztánból származó, de 6 éve Magyarországon élő férfit. A mai a sorozat második epizódja, a következő kettő pedig Vranik Roland filmrendező és Jónás Vera zenész-énekes közreműködésével készült.

A Velkám Májgrentsz! kampány része egy albérletkereső program is. Az egyesület olyan, potenciális főbérlők jelentkezését is várja, akik örömmel adnák ki lakásukat vagy szobájukat itt élő külföldieknek. A program keretében szociális munkás és interkulturális mediátor is segít a kiadással kapcsolatos esetleges kérdések megválaszolásában, hosszabb távon pedig akár egy szorosabb viszony kialakításában is.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top