Aktuális

Hello, 2016 – egy csomó változás lesz idén is

Mint minden évben, így 2016-ban is lesznek változások, amelyek megkönnyítik az életet – legalábbis ezt ígérik a törvényalkotók. Néhányat összegyűjtöttünk a fontosabbak közül.

Nő a családi adókedvezmény

A családi adókedvezmény 2 gyermek esetén emelkedni fog 2500 Ft-tal minden évben, egészen 2019-ig, amikorra  a kedvezmény mértéke el  fogja érni a jelenlegi dupláját. 2015-ben a járulékkedvezmény mértéke 1 és 2 kedvezményezett gyermek esetén az összevont adóalapot 62‍‌500 Ft-tal csökkenti, míg 3 vagy több gyermek esetén, gyermekenként 206 250 Ft-tal. Az adókedvezmény kiszámításánál már nemcsak a fizetendő adóból lehet leírni a kedvezményt, hanem a 7 % egészségbiztosítási járulékból, és a 10 % nyugdíjjárulékból is, így akik eddig minimálbérrel voltak bejelentve, azok is ki fogják tudni használni a kedvezményt 2 gyermek esetén.

Csökken a lakásépítés áfája

A lakásépítés áfája várhatóan 27 százalékról 5 százalékra csökken a következő négy évben, azért, hogy nőjön az építkezési kedv. Csupán négy évre korlátozza a lakásáfa csökkentését a kormányzat, de csak az új lakások építésénél, a végső árban lehet alkalmazni az öt százalékos kulcsot. Fontos, hogy csak a 150 négyzetméter alatti társasházi és a 300 négyzetméternél kisebb családi házak esetében érvényesíthető a kisebb áfa. Az is könnyebbség, hogy januártól minden még el nem adott, de két éven belül épült lakás esetében alkalmazni lehet az új szabályt. Ha valaki saját maga építkezik, akkor a kormány külön intézkedéssel biztosítja az építkezés során keletkezett számlák esetében az áfa visszaigényelhetőségét házanként maximum 5 millió forintig.

Hello, 2016 - egy csomó változás lesz idén is

Változik az SZJA

Az egyik legtöbb embert érintő változás a személyi jövedelemadó csökkenése. Az eddigi 16 százalékos kulcs 15 százalékra mérséklődik, vagyis egyre közelebb kerülünk az egy számjegyű szja-hoz. A módosítás csaknem 4,5 millió emberre terjed ki, átlagosan 30 ezer forinttal maradhat több pénz a tárcákban.

Emelkedik a nyugdíj

Az 1,6 százalékos emelés összesen több mint húsz járandóságot érint, többek között: az öregségi, az özvegyi, a szülői nyugdíjat, az árvaellátást, a baleseti hozzátartozói nyugellátást, a szolgálati járandóságot, a korhatár előtti ellátást, a rokkantsági ellátást, a rehabilitációs ellátást, a fogyatékossági támogatást, a vakok személyi járadékát és a polgármesterek közszolgálati járadékát.

Egyszerűbb lesz az adóbevallás

Az úgynevezett bevallási nyilatkozattal azok élhetnek, akik megfelelnek a feltételeknek, a többi között kizárólag a munkáltatójuktól szerzik jövedelmüket és nem vesznek igénybe semmilyen kedvezményt. Bevallási nyilatkozatot a munkáltatónál vagy a NAV-nál tehet a munkavállaló. Az adóhivatal szerint kb. másfél millió magánszemély adóbevallásának kitöltésében segédkeznek 2016-ban.

Hello, 2016 - egy csomó változás lesz idén is

Olcsóbb lesz a disznóhús

Az adminisztrációs költségeken felül kevesebbet kell majd fizetni a disznóhúsért is, az eddigi 27 százalékról ugyanis 5 százalékra csökken a házi sertéshús áfája. Ez csak a tőkehúsra vonatkozik, vagyis az étteremben elfogyasztott sertéspörköltet a jövőben is 27 százalékos áfa terheli.

Megszűnik a…

Egy csomó eljárási díj és járulék megszűnhet mától: az okmánycsere, a gépjármű-üzembehelyezés, a forgalmi engedély és a törzskönyv kiadásának, továbbá a cégkivonat, az adóigazolás, építésügyi engedélyek, a tulajdoni lap kiadásának és a felsőoktatási felvételi eljárásnak a díja, valamint a környezetvédelmi és műszaki matricákkal kapcsolatos költségek.

 Ingyenes lesz január 1-től:

  • az első jogosítvány kiállítása
  • diákigazolvány
  • felvételi eljárás
  • erkölcsi bizonyítvány évente négyszer 
  • adóigazolás cégeknek
  • cégiratok
  • mozgáskorlátozottak parkolási igazolványának cseréje
  • pedagógus igazolvány kiadása
  • lakcímkártya igénylése, kiadása
  • személyi igazolvány igénylése, kiadása
Hello,2016 - egy csomó változás lesz idén is

Jogsi és e-kártya

Januártól jön az e-kártya, ami a személyi adatokon kívül elektronikusan tartalmazni fogja a társadalombiztosítási azonosító jelet és adóazonosító jelet is.

Csökkenthető lesz a jogosítványhoz kapcsolódó fekete pontok száma, amennyiben utánképzésen vesz részt az ember. 13 pontig 9 ponttal, 14–17 pont között 6 ponttal lehet majd a tervek szerint mérsékelni a pontokat.

Több hivatalnak is lehetővé teszik, hogy elektronikusan intézzenek ügyeket. Ez érint néhány autóval kapcsolatos ügyintézést, de egészségügyi dolgoktól kezdve, a fémkereskedelmen át jogsegélyes és egyes rendőrségi ügyekig sok mindent.

A házasságkötésnél rögzített név megváltoztatásának kérelmét bármelyik anyakönyvvezető elbírálhatja majd a jövőben, nemcsak az a hely, ahol a házasságkötés volt. Ennek az a feltétele, hogy a házasságkötést elektronikus anyakönyvben rögzítették.

Részletesebben a változások itt:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top