Aktuális

Csontsovány gyerekek, éhezés, nyomor – segítségért kiált egy szír város – +18

Csontig soványodott gyerekek éheznek egy ostromlott szíriai városban

Az Al-Dzsazíra arab televízió tudósítása állítólag a libanoni határhoz közel eső, negyvenezer fős szíriai Madajában készült, ahol éhínség dúl. A gerillák által ellenőrzött várost hónapok óta ostromolják és aknazárral vették körül a szír kormányhoz hű erők. Az élelmiszersegélyek október óta nem jutnak el a városban rekedt civil lakossághoz.

Egy csontvázzá fogyott kisfiú az arab nyelvű, angolul feliratozott videón azt mondja, hét napja nem evett. Utána egy 7 hónapos, alultáplált gyermekről mutatnak képeket, aki a narrátor szerint egy hónapja nem ivott anyatejet, vízen és són él. Egy egészségügyi dolgozó hangja arról beszél: alig akad tej még az anyatejes korban lévő csecsemők számára is. Sokan leveleken, füvön és bogarakon élnek, kutyák már mutatóba sem maradtak a környéken. Az elmúlt hetekben legalább tízen haltak éhen a fénykorában közel tízezer lakosú hajdani üdülővárosban.

900 gram tejpor ára jelenleg 300 dollár Madajában
900 gramm tejpor ára jelenleg 300 dollár Madajában

Az azonosíthatatlan helyszíneken készült, több lesoványodott holttest fotóját bemutató videó végén civil ruhás személyek egy január harmadikai dátumozással ellátott, angol nyelvű molinón kérik a római katolikus pápa és az ENSZ segítségét az ügyben.

A felvételt közzétevő, katari tulajdonú Al-Dzsazíra a szíriai polgárháború során jellemzően a kormányellenes erők nézeteinek ad hangot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top