Aktuális

Az uniós átlag alatt van a magyar diplomások száma

Nem csupán, hogy nem érjük utol az uniós átlagot a diplomások számát illetően, de ha így megy tovább, akkor egyre inkább lemaradunk.

Magyarországon tízből két embernek van diplomája, míg az uniós átlag tízből három, ezzel a tagállamok rangsorának utolsó harmadában vagyunk – írja a Világgazdaság.

Bár a kilencvenes években emelkedett a diplomások száma, jelenleg már csak 295 ezren vesznek részt felsőoktatásban. 17 évvel ezelőtt volt utoljára háromszázezer alatt ez a szám. A hallgatói létszám csökkenése összhangban van a magyar kormány elképzelésével, miszerint a középfokú szakképzettséggel rendelkezők számát akarják növelni.

A problémák nem a felsőoktatásban kezdődnek, mert bár a korai iskolaelhagyók aránya nagyjából hasonló az uniós átlaghoz, a regionális adatok ennél rosszabbak, ugyanis az észak-magyarországi régióban az Eurostat adatai szerint a korai iskolaelhagyók aránya 2008 és 2014 között 2,5 százalékkal nőtt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top