Aktuális

Megszűnik a sebészeti ügyeleti rendszer Budapesten

Új rendszer szerint végzik majd a sürgősségi sebészeti beavatkozásokat Budapesten idén áprilistól. Van, ahová emiatt nem jut majd elegendő orvos.

Áprilistól megszűnik a fővárosban a sebészeti ügyeleti rendszer. A vakbél, gyomorvérzés vagy egyéb akut hasi panasz miatt műtétre szorulókat saját ellátási területéről minden budapesti kórháznak meg kell operálnia, bármikor a nap folyamán. Minderről az Országos Mentőszolgálat tájékoztatta kedden az intézményvezetőket – írja a Népszabadság.

Míg jelenleg még minden nap más-más kórház végzi el a sürgősségi sebészeti beavatkozásokat, a lap információi szerint az új rendszerben azokat, akiknek van bejelentett lakcímük Budapesten, a lakhelyük szerint illetékes kórházba viszi majd a mentő, a vidékről ingázókat, hajléktalanokat, illetve a fővárosi bejelentett lakcímmel nem rendelkezőket pedig abba a kórházba, melynek körzetében rosszul lettek.

A jelenlegi rendszerben az orvosok naponta akár 10-15 sürgősségi műtétet is végeznek, az új rendszerben viszont ez napi 1-2-re csökkenhet, viszont a nap 24 órájában működtetni kell majd a sebészeti ügyeleteket. Az orvoshiány miatt jelenleg a sebészek például gyakran több kórházban is vállalnak munkát, ám ha az új rendszer életbe lép, a 24 órás ügyelet miatt ott kell majd dolgozniuk, ahol főállásban vannak. Ez pedig oda vezethet, hogy lesznek olyan kórházak, ahová egészen egyszerűen nem jut majd például sebész vagy radiológus.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top