Aktuális

Ilyen még nem volt: a bíróság kimondta, nők is vezethetnek kukásautót

Egy békéscsabai nő panasszal fordult a Munkaügyi Bírósághoz, mert elutasították kérelmét, amikor kukásautó-sofőrnek jelentkezett. A bíróság neki adott igazat.

A békéscsabai asszony álláskérelmének elutasítását a szemétszállító vállalat vezetése azzal indokolta, hogy a tradicionálisan férfiak számára alakított munkakörbe nem tudják felvenni, hiszen annak betöltése rengeteg kosszal, porral és piszokkal jár, és a telephelyen nők számára még külön tisztálkodó- és öltözőrészleget sem alakítottak ki.

Az állásinterjún megalázott nő panaszával a Munkaügyi Bírósághoz fordult, amely kimondta, a nők és férfiak közötti megkülönböztetés csupán akkor nem jogsértő, ha az a munka jellege miatt indokolt. Már pedig ebben az esetben a cég gyakorlata önkényes és indokolatlan volt.

A bíróság ugyanarra az állásfoglalásra jutott, mint az Egyenlő Bánásmód Hatóság, vagyis hogy a munkára jelentkező asszonyt jogsértő módon utasította el a szemétszállító vállalat – tudta meg a BorsOnline.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top