Aktuális

Egyre jobban terjed a terhes nőkre veszélyes vírus

Alig több mint fél év van hátra a riói olimpia megnyitójáig. A brazil illetékesek azt ígérik, a sportlétesítmények területéről addigra kiirtják a súlyos betegségeket is okozó szúnyogokat, amelyek az ijesztő gyorsasággal terjedő Zika-vírusért is felelősek.

A brazilok azt ígérik, rendszeresen irtják a Zika-vírus, a sárgaláz, a dengue-láz és a chikungunya-láz kórokozóját is terjesztő egyiptomi szúnyogokat. Az egészségügyi miniszter szerint aggodalomra nincs ok, hiszen az augusztus Brazíliában hűvösebb, szárazabb időszak, emiatt épp az olimpia idején jóval kevesebb szúnyogra kell számítani.

Hogy mennyire megnyugtató a miniszter közleménye, most még nem tudni, ugyanakkor az biztos, Brazíliában az eddig ismert legsúlyosabb, szúnyogok terjesztette Zika-járványt élik. Az Afrikából származó Zika-láz 2014 februárjában jelent meg az amerikai kontinens bennszülöttjei között. A Zika-vírust a sárgaláz, a dengue-láz és a chikungunya-láz kórokozóját is terjesztő Aedes aegypti szúnyog hordozza. A szúnyog csípését követő 3-12 napon belül négy emberből háromnál megjelennek a betegség tünetei, köztük az enyhe láz, a bőrkiütés, a fejfájás és az ízületi fájdalom.

A brazil egészségügyi minisztérium december elején jelentette be, hogy a betegség áll a mikrokefáliás esetek számának drámai megnövekedése mögött. December végégig csaknem háromezer csecsemő jött világra kisfejűséggel az országban. A Zika-vírus ellen egyelőre nincs megelőző hatású védőoltás vagy orvosság.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top