Aktuális

Így károsítja a tinédzserkori alkoholfogyasztás az agyat

Kiderült, hogy nem alaptalan a szülők riogatása, a tinédzserkori alkoholfogyasztásnak komoly következményei lehetnek az agyi fejlődésben.
Így károsítja a tinédzserkori alkoholfogyasztás az agyat

Egy közelmúltban végzett kutatás megdöbbentő eredményre jutott: kiderült, hogy a tinédzserként elfogyasztott alkoholos italoknak hosszú távú káros hatásai lehetnek. A felmérést angol fiatalok körében végezték. Először egy tesztet töltettek ki velük alkoholfogyasztási szokásaikról (mikor ittak először, milyen gyakran és mennyit isznak), majd ezután egy olyan videojátékkal kellett játszaniuk, amiben fontos szerepet kap a memória. Azok a fiatalok, akik kiskamaszként kezdtek inni, sokkal rosszabbul teljesítettek, mint józan társaik.

Ennek magyarázata, hogy az agyunk memóriáért és térérzékelésért felelős része, a hippokampusz egészen a kora húszas éveinkig fejlődik. Az alkohol, úgy tűnik, hogy ezeket a részeket meglepően rövid idő alatt károsítja. A kutatásban volt olyan 19 éves, akinek a memóriája olyan rossz volt, mint egy 50 éves alkoholistáé – ez az eredmény még a kutatókat is meglepte. Ez a felfedezés viszont talán a szülők oldalára billenti a mérleget, és a gyerekek könnyebben tudomásul veszik, hogy az alkohol nem játék.

Forrás: Daily Mail

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top