Aktuális

Nem lett olcsóbb az élelmiszer, hiába esett sokat az üzemanyag ára

Az üzemanyagár-változásnak nincs jelentős hatása az élelmiszerek árára, annak alakulását teljesen más folyamatok befolyásolják. Az összhatás pedig nem jelentős még komoly üzemanyagár-csökkenés esetén sem.

Az elmúlt időszak drasztikus üzemanyagár-csökkenésével kapcsolatban vizsgálta a GKI, hogy a változás milyen hatással van a gazdaságra, ezen belül elsősorban az élelmiszerárakra. A kutatás szerint a húsnál, a tejtermékeknél és a pékárunál a decemberi fogyasztói árindexben “többé-kevésbé” megjelenő éves termelőiár-csökkenés sokkal inkább a világpiaci energiaár-csökkenéshez köthető és nem az üzemanyagéhoz.

 

Nem lett olcsóbb az élelmiszer, hiába esett sokat az üzemeanyag ára

 

A szállítás esetében az üzemanyagárak a költségek 24,6 százalékát teszik ki, ami kiemelkedőnek számít. Ám a szállítási tevékenységnél mégsem mutatható ki az üzemanyagok árváltozása. A közlekedési szolgáltatások ára 2015-ben 1,4 százalékkal emelkedett. Ennek oka, hogy a fogyasztói árindexben a szállításhoz kapcsolható árak zöme szabályozott árú, így csak a szabályozókat illeti felelősség amiatt, hogy nem érvényesítették az üzemanyag árcsökkenését – írják.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top