Aktuális

Tóba lökte a diákot – kirúgták az állatkerti dolgozót

Egy állatkerti dolgozó nevelési célzattal a tóba lökött egy kamaszt. Az Állatkert elnézést kér, a vétkest kirúgták.

Tiszta állatkert: február 6-án írtuk: a tóba lökte a diákot az budapesti Zoo egyik dolgozója. A Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője, Hanga Zoltán akkor elmondta, vizsgálatot indítanak az ügyben, melyet a mai nappal lezártnak tekintenek. 

Kirúgták a diákot a tóba lökő állatkerti dolgozót

Az intézmény megvált dolgozójától, mivel

1.) ő maga nem jelentette az incidenst,

2.) olyan magatartást tanúsított, mely a közalkalmazotti jogviszony fenntartását lehetetlenné teszi.

Az Állatkert ismételten elnézést kért a sértett családjától, és kéri látogatóit, ha bármilyen problémájuk akad, azonnal jelezzék a dolgozóknak, mivel az intézmény álláspontja szerint a ők joggal várhatják el tőlük, hogy senkit ne érjen meg nem engedhető atrocitás.

Közleményüket rövidítve közöljük: Február 2-án a Fővárosi Állat- és Növénykert információs telefonvonalán látogatói panasz érkezett. A panasz szerint a bejelentő gyermeke, egy kamaszkorú fiú a nap folyamán egy tanulmányi csoporttal az Állatkertben járt, s e látogatás során az intézmény egyik munkatársa a Pálmaház mögötti vízmedencébe lökte őt. A beérkezett panaszt a közönségszolgálati munkatárs rögzítette, s ennek nyomán a kert panaszkezelési gyakorlatának megfelelően megkezdődött az ügy kivizsgálása.

A vizsgálat egyértelműen megállapította a panasz megalapozottságát. Ugyancsak megállapításra került az ügyben érintett dolgozó felelőssége is, hiszen nem a munkaköri leírásának, nem az intézkedésre vonatkozó szabályoknak, illetve nem az Állatkert által fontosnak tartott elveknek megfelelően járt el. Tette megítélésekor enyhítő körülményként mérlegelték, hogy a szóban forgó  munkatárs 18 éve az intézmény dolgozója, hogy munkájára mindeddig nem volt panasz, illetve hogy az esemény előzménye az volt, hogy az intézmény látogatási szabályzatát nem tartották be. Súlyosbító körülményként kellett azonban figyelembe venni, hogy a vízbe került sértettnek nem ajánlott fel segítséget, szárítkozási lehetőséget, hogy »nevelő szándékot« tulajdonított tettének, illetve hogy az esetről nem értesítette haladéktalanul a feletteseit, így arról csak a szülők panasza után szereztek tudomást.
A vizsgálat eredménye alapján a Fővárosi Állat- és Növénykert a következő intézkedéseket hozta:
1. Az intézmény a sértett és családja elnézését kéri a hibásan eljáró munkatárs cselekedete miatt.
2. Mivel a dolgozó olyan magatartást tanúsított, amely a közalkalmazotti jogviszony fenntartását lehetetlenné teszi, a munkáltatói jogok gyakorlója a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény rendelkezései szerint eljárva a mai nappal megszüntette az érintett munkatárs munkaviszonyát.

Az Állatkert mindemellett felhívja a figyelmet, hogy a Látogatási szabályzat a közönség biztonsága, illetve a kertben bemutatott állatok és növények védelme érdekében íródott – így kérik, tartsák be azokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top