Aktuális

Megtalálták a Gyűrűk ura írójának két korai költeményét

A Gyűrűk Ura-trilógia szerzője, J. R. R. Tolkien két ismeretlen költeménye került elő egy nyolcvanéves oxfordshire-i iskola évkönyvéből.

Az 1892-ben született szerző verseire az abingdoni Our Lady’s School (Miasszonyunk Iskola) 1936-os kiadványában bukkant rá Wayne Hammond, aki az oxfordi professzor és író életének, illetve munkásságának egyik legismertebb kutatója.

J.R.R. Tolkien
J. R. R. Tolkien

Hammond azért kereste fel az iskolát, mert megtalálta a Gyűrűk ura írójának egy feljegyzését, miszerint két költeménye is megjelent az Abingdon Chronicle című kiadványban. Miután kiderítette, hogy a folyóirat az Our Lady’s School évkönyve volt, felvette a kapcsolatot az iskola igazgatójával, Stephen Oliverrel, aki egy, a már végzett diákoknak szervezett rendezvényre készülve ráakadt az évkönyvre. “Nagyon örültem, amikor megleltem a verseket, mivel rajongok Tolkienért. Izgalmas volt felfedezni az iskolánkkal való kapcsolatát” – mesélte a direktor.

Miről szól a fáma?

A The Shadow Man című költemény annak a versnek egy változata, amely Tolkien Bombadil Toma kalandjai című művében jelent meg 1962-ben. Egy férfi és egy nő egymásra találásáról szól, akik a találkozás után egy árnyékon osztoznak.

A Noel című vers egy karácsonyi költemény, amely Szűz Máriát állítja a középpontba – talán ezért is küldte Tolkien az iskolának, amely a nevét viseli.

A The Guardian című brit lap beszámolója szerint az iskola azt tervezi, hogy kiállításon mutatja be a verseket és keletkezésük hátterét. “Mindkét költemény rendkívül hangulatos és titokzatos légkör hatja át. Nagyon megindított, amikor először elolvastam őket” – mondta Oliver.

Kapcsolódó írásaink:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top