Aktuális

Pukli István: A balhét a pedagógusoknak kell elvinniük

Egyre fokozódik a helyzet az oktatásban: a Klik nekiment a Teleki Blanka Gimnázium igazgatójának, aki a tüntetések aktív résztvevője. Az igazgatóval szolidárisok közben demonstrációt szerveznek péntekre a Teleki elé, ezzel is támogatva Pukli Istvánt. Közben a szülők is tiltakozást szerveznek, várhatóan február végén egy napig hiányozik majd pár ezer gyerek az iskolákból.

“Úgy tűnik, kihúztam a gyufát” – mondta a keddi Egyenes beszédben Pukli István, a zuglói Teleki Blanka Gimnázium igazgatója, aki a tüntetések egyik legaktívabb szervezője, és a szombati pedagógus demonstráción beszédet is mondott. Kedden a Klik bekért tőle egy csomó dokumentumot, a tankerületi vezető pedig vizsgálatot indított. Egyebek között a szülői értekezletek jegyzőkönyvét is keresik az igazgatón, amit soha, semmilyen iskolában nem szoktak vezetni. A vizsgálat azt is ki akarja deríteni, hogy hogyan mentek Miskolcra tüntetni a telekis tanárok, és tájékoztatták-e a szülőket a miskolci gimnáziumot támogató nyílt levelükről. Az igazgató elmondta, hogy a szülőket természetesen tájékoztatták, és a tüntetés miatt elmaradt 7. és 8. órát pótolni fogják. A Klik azt állítja, hogy közérdekű bejelentés érkezett hozzájuk az órák elmaradásáról és az elmaradt szülői tájékoztatásról.

Pukli István, a budapesti Teleki Blanka Gimnázium igazgatója (Fotó: MTI)
Pukli István, a budapesti Teleki Blanka Gimnázium igazgatója – Fotó: Marjai János, MTI

Pukli István azt mondta az NLCafénak, hogy talán csütörtökön lesz ideje arra, hogy a Klik által kért papírokat összeszedje. A munkát nem akarja áthárítani a kolléganőire, mert nekik is rengeteg dolguk van. Kérte a Kliket, hogy tisztázzák, pedagógiai, szakmai, törvényességi vagy hatósági ellenőrzést folytatnak-e az ügyében. Ezen kívül Pukli szerint az sem világos, hogy a Klikhez érkezett panasz valóban megfelel-e a közérdekű bejelentés követelményeinek. Az igazgató szerint gyülekezési és a véleménynyilvánítási jogával élt, amikor Miskolcra ment tüntetni.

Ezeket az okmányokat kérte be egyébként a Klik a Teleki igazgatójától:

  • az órák elmaradásáról és pótlásáról szóló intézményvezetői dokumentumokat
  • az osztályok február 3-i órarendjét
  • az osztálynaplók február 3-i bejegyzéseit
  • valamennyi osztály e-naplójának február 3-i bejegyzését kinyomtatva
  • a félévi nevelőtestületi értekezletről szóló jegyzőkönyvet
  • a félévi szülői értekezletről szóló jegyzőkönyveket vagy emlékeztetőket

Csak az nem hibázik, aki nem dolgozik

Ha mindenáron bele akarnak kötni a Teleki igazgatójába, akkor talán elő tudnak ásni apró dokumentációs hibákat, de mint mondta: stratégiai hibákat biztosan nem követ el.

Egyébként a Teleki Gimnázium eredményeit látva nem kétséges, hogy Pukli István jól dolgozik mint igazgató: az iskola sokat javított a rangsorban elfoglalt helyén és rengeteg új innovációs eszközt vontak be a tanításba. Vagyis attól nem kell félnie, hogy valódi hibát találnak a munkájában.

Mikor arról kérdeztük, mit szól ahhoz, hogy a szülők várhatóan nem engedik február 29-én iskolába a gyerekeket, Pukli István azt válaszolta, hogy a pedagógusok demonstrációján a tanároknak kell elvinni a balhét, és igyekeznek ebből a diákokat kihagyni, de természetesen jólesik a szülők kiállása a céljaik mellett.

A Teleki igazgatója azzal zárta a beszélgetést, hogy rengeteg levelet, bejegyzést kap, és nagyon örül az emberek támogatásának.

Az iskolaigazgató egyébként a keddi tévéműsorba kockás ingben érkezett, és borostásan, ezzel is támogatva azokat a kollégáit, akik kiakadtak Klinghammer István politikus megjegyzésén. A volt felsőoktatási államtitkár ugyanis azt mondta, hogy a demonstráció értelmetlen, és “olyan pedagógusokra van szükség, akik okosak, erkölcsösek, és ezeket adják át a diákoknak. Ezért vagyok pipa, ha a tévében nézem, hogy borotválatlan, kockás inges tanári kar grasszál”. A kockás ing azóta a szolidaritás szimbóluma lett. A tanárokkal szolidáris diákok február 19-én, pénteken kockás ingben mennek majd iskolába, a Diákok a kockás ingért mozgalom szintén a Facebookon terjed.

A kormány által létrehozott Közoktatási Kerekasztal helyett megalakult a Civil Közoktatási Platform. Itt új közoktatási törvényt fogalmaznak meg a résztvevők, és a tiltakozás további formáit is megbeszélik. Szerveződik a sztrájk is, március 15-én pedig újabb tüntetés lehet, mert a Nemzeti Múzeum előtti területet sikerült lefoglalnia egy civil szervezetnek, akik minden elégedetlen szervezetet várnak szeretettel. Ide valószínűleg elmennek a pedagógusok is, és akkor március 15-én megint lehet egy nagy demonstráció.

Fotó: Marjai János/MTI
Fotó: Marjai János, MTI

Közben egy tanár, kiállva a Teleki igazgatója mellett, nyílt levelet írt a Facebookon annak a tankerületi vezetőnek, aki Pukli Istvántól bekérte az iratokat:

“Nyílt levél Mogyorósi Attila, Budapest XIV. Tankerület vezetőjének.

Tankerületvezető Úr!

Mint bizonyára emlékszik, február 4-én csütörtökön tartotta a Szent István Gimnáziumban a KLIK fórumot. Bizonyára emlékszik rám, elég sokszor felszólaltam, illetve egyike vagyok azon keveseknek, akiket 2 éve alatt személyesen ugyan nem ismert meg, de a nevem már ismerős volt Önnek. Ez úton szeretném tájékoztatni arról, hogy a Szent István Gimnáziumban a rendes tanítási idő 7:30-tól 14:25-ig tart. Csütörtökön a 7. órában a 11.a osztály fizika fakultációs részének van velem informatikaórája, ahogy több kollégámnak is órája volt a fórum kezdetének idején. Tájékoztatom, hogy az óra elején a diákokkal megbeszéltem, mi lesz a feladatuk és magukra hagytam őket azzal, hogy a KLIK fórumán leszek a szomszédban, ha lehet, ne keressenek. A tanórát az elektronikus naplóba bejegyeztem megtartott óraként, egy megjegyzéssel. Tájékoztatom, hogy csütörtökön a 8. és 9. órában informatika fakultációt tartok 11. évfolyamos diákoknak. Ezt a két órát egy 11.a-s és egy 12.a-s diák tartotta, míg én Önnel próbáltam megértetni helyzetünk ellentmondásait. A diákok a kiadott feladatot megoldották, mire a fórum véget ért, már hazamentek. A tanórát beírtam megtartott óraként, megjegyzéssel ellátva. Eldöntheti, hogy tanítottam-e vagy sem, dolgoztam-e vagy sem. Úgy gondolja-e, hogy a fórumra meghívott vagy sem.

Ön azt számolgatja, hogy hány óra maradt el a Telekiben február 3-án délután, azt nézi, hogy mikor fogják ezeket az órákat pótolni? Ön nem tud számot adni arról, ki és hogyan fogja megtartani a beteg vagy minőségbiztosító vagy nyugdíjba menő kollégák óráit, hova lesz a státuszuk, hova lesz a rajtuk megspórolt bértömeg.

Tankerületvezető Úr!

Lenne egy javaslatom Önnek: Nézzen a tükörbe és döntse el, hogy egy rendszer becstelen kiszolgálója, vagy a XIV. kerület oktatásáért tenni akaró ember szeretne-e lenni. Szerintem a kettő nem egyeztethető össze.”

Fehér virág Pukli Istvánnak 

Péntekre is szerveződik egy akció a Facebookon: fehér virággal demonstrálnak a Teleki Blanka Gimnázium előtt azok, akik szolidárisak Pukli Istvánnal. “Menjünk mindannyian a Teleki Blanka Gimnázium elé és egy szál fehér virággal fejezzük ki támogatásunk Pukli István és azon iskolák felé, akik azért nem írhatták alá a Herman Ottó Gimnázium által kezdeményezett levelet, mert félnek” – írták a demonstráció facebookos meghívójában.

Tüntető pedagógusok a Parlament előtt (Fotó: Kovács Tamás/MTI)
Tüntető pedagógusok a Parlament előtt – Fotó: Kovács Tamás, MTI

Közben a szülők is akcióba lendültek, egy közösségi oldalon kezdtek el demonstrációt szervezni:

“Kedves Szülők!

Mi lenne, ha mi, szülők is segítenénk a tanárokat, és egyértelműen jeleznénk a Tisztelt Kormányzat felé, hogy valódi és eredményes változást szeretnénk az oktatásban, nem csak a szokásos látszatintézkedéseket és uszító propagandát. Sztrájkoljunk mi is! Ne engedd a gyerekedet 2016. FEBRUÁR 29-ÉN iskolába! Három nap hiányzást igazolhat a szülő, legyen ez az első figyelmeztetés! Fogjunk össze, így a gyerekek felügyelete is megoldható aznapra és láthatóvá válik az is, hogy MI, szülők szeretnénk-e a változást! Oszd meg a bejegyzést, hogy minél többen csatlakozzanak!

Ui.: nem érdekelnek a lehúzó megjegyzések, a gyerekem jövője, boldogulása érdekel!”

Az eseményt eddig háromezer ember igazolta vissza.

Kikből lesznek tanárok?

 A jó oktatási rendszerhez jó tanárok is kellenek, ahhoz pedig, hogy jó tanáraink legyenek, az kell, hogy lelkes, elhivatott és okos emberek akarjanak tanárok lenni. Ehhez nem ártana, ha a tanári szakma vonzó lenne. Az OECD egyik tanulmányában van egy ábra, ami szerint Magyarországon a tanári szakma már 10 éve sem volt vonzó. Törökországban például a kamaszok egynegyede képzelte el magát tanárként, míg Magyarországon 10 éve a 15 éveseknek kevesebb, mint 1 százaléka készült erre a pályára. Ezek az akkori 15 évesek nagyjából most kezdtek el tanítani, ha valóban ezt a pályát választották. Az OECD tanulmánya szerint ott szeretnének többet tanárok lenni, ahol a tanárok fizetése magasabb – írta meg az Index.hu.

 Itt olvashatsz még többet az oktatásról: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top