Aktuális

Tömegek demonstráltak a nők jogaiért Spanyolországban

A nemzetközi nőnapon, kedd este harminc spanyol városban tízezrek vonultak az utcára, hogy a nők jogaiért és az erőszak ellen tüntessenek.

Madridban a belvárost átszelő sugárutat lezárták a tüntetők miatt. A rendőrség adatai szerint csak itt volt a legnagyobb tüntetés: tízezer ember vett részt a megmozduláson, nők, férfiak és gyerekek is, akiknek többsége viselt valamilyen lila színű ruhadarabot vagy kiegészítőt, mivel ez a feminizmus és a nőkkel szembeni erőszak elleni harc színe.

A menetet dobosok vezették fel, a tömeg a zene ütemére skandálta a transzparenseken szereplő mondatokat, mint például: “Nő, ha nem harcolsz, senki sem hall meg téged!”, vagy “Egyenlő munkáért, egyenlő bért!”.

“Hátrány éri a nőket a munkaerőpiacon, rosszabbak a munkaszerződéseik, és több a munkanélküli a nők körében” – mondta el saját tapasztalatait az egyik tüntető.

Tömegek demonstráltak a nők jogaiért Spanyolországban

Ez a nap a harcé is

A felvonulás a madridi önkormányzat épületénél ért véget, ahol a szervezők felolvasták kiáltványukat. Ebben hangsúlyozták, hogy március 8-án a nemzetközi nőnapon a nők által eddig elért jogokat ünnepli a világ, de egyúttal ez nap a harcé is azokért a jogokért, amelyek eddig még nem valósultak meg a nők számára.

Követelték a társadalom és hatóságok elkötelezett fellépését a nőket érő erőszakos cselekmények ellen, és ehhez nagyobb költségvetési támogatás biztosítását is. Megemlékeztek a családon belüli erőszak idei 11 női áldozatáról, akiket párjuk gyilkolt meg.

A legnagyobb parlamenti pártok és a szakszervezetek is képviseltették magukat a tüntetésen, a menetben ott volt Pedro Sánchez, a spanyol szocialista párt miniszterelnök-jelöltje is.

A felvonulók lila zászlói a nap folyamán ellepték a legnagyobb spanyol városokat: Barcelona, Bilbao, Murcia, Palma de Mallorca, Sevilla, Tenerife, Valencia, és Zaragoza utcáin is több ezer ember tüntetett a nők jogaiért.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top