Aktuális

Jogszabályváltozás vagy építkezés? – Ellehetetleníthetik a fogyatékkal élők edzéseit a Margitszigeten

Fogyatékkal élők sportolási lehetősége és élsportolók edzései is ellehetetlenedhetnek a Margitszigeten. Egyes források szerint egy új jogszabály, mások szerint a szigeten történő építkezések miatt.

Több forrásból, többek között Papp Krisztina maratonistától is hallani arról, hogy a Margitszigeten járőröző rendőrök megállítják edzés közben az embereket, és közlik velük, hogy hamarosan meg fogják bírságolni azokat a futókat, akik nem a külső futópályán, hanem középen, a 26-os busz által is használt úttesten futnak.

 A rendőrök a Suhanj alapítvány edzésein résztvevőket is figyelmeztették a jogszabályváltozásra, aminek megszegése állítólag 50–150 ezer forintos bírsággal jár majd. Az alapítvány vezetője közérdekű bejelentéssel fordult az ORFK-hoz. Több körülményre is felhívta a figyelmet:

  • Az alapítvány önkéntesei súlyosan mozgássérült gyermekekkel futnak együtt speciális futókocsik segítségével. Ezen futókocsik nem férnek el biztonságosan a Sziget külső futójárdáján, ahogy a saját magukat kerekesszékben vagy úgynevezett handbike-ban hajtó sportolók sem tudnak ott edzeni. Ez utóbbi csoport száműzése a külső futókörre kifejezetten balesetveszélyes helyzeteket teremtene mind az ott futók, mint az oda kényszerülő mozgássérült sportolók számára, hiszen a futójárda nem elég széles, ők pedig sokszor a futóknál nagyobb sebességgel közlekednek. A Sziget pesti oldalán a futójárda melletti részén pedig leginkább murvás talaj van, azon sem futókocsival, sem kerekesszékkel nem lehet közlekedni.
  • A változás problémát jelent a látássérültek számára is, egy részük ugyanis kizárólag segítővel tud futni. A futókat ilyenkor szalag köti össze, a külső körön lévő futójárda keskeny mivolta és az ott futó tömeg miatt nem biztonságos megoldás számukra.
  • Nemcsak a fogyatékkal élők, de az élsportolók is a középső kört használják, mert   edzéseik egy részét nem lehet atlétikai pályán teljesíteni, azokhoz ideális ez az autóforgalomtól majdnem teljesen elzárt, hosszú aszfaltos egyeneseket magában foglaló útszakasz a város közepén. A Sziget külső futópályája az ott futó, kocogó amatőr futók tömege miatt nem alkalmas arra, hogy minőségi edzésmunkájukat ott végezzék el.
  • Felhívják a figyelmet arra is, hogy a bírság összege indokolatlanul magas, mivel az edzeni vágyók magatartása a közösségre semmilyen formában nem jelent veszélyt. Ráadásul sportolás közben kevesen tartják maguknál a személyes okmányaikat, így az előállítás költségével is számolni kell.

A levél további részletei megtalálhatóak a Suhanj Alapítvány Facebook-oldalán.

Az intézkedés ellen egyébként már demonstráció is szerveződik a Facebookon.

Mégsem igaz a hír?

Közben a hvg.hu nemrég úgy értesült, hogy mégsem büntetnék a belső úton sportolókat, az információ pár túlbuzgó rendőr miatt terjedt el. A portál információi szerint az önkormányzat illetékesei már egyeztettek a Margitszigeten szolgálatot teljesítő rendőrséggel, és valójában szó sincs arról, hogy bírságolnának. A helyzet az, hogy mivel elindult a Palatinus strand felújítása, illetve a 2017-es vizes vb miatt más építőipari munkák is lesznek az elkövetkező időszakban, ezeken a belső utakon megnövekedik a teherautó-forgalom. “Itt eddig legfeljebb a buszok jöhettek, de most komoly életvédelmi probléma lesz a sok szállítást végző nehézgépjármű. A futók érdeke, hogy egy ideig, amíg ezek a munkák tartanak, itt ne fussanak, mert veszélyes” – mondták az önkormányzatnál. Ha valaki mégis itt fut, a rendőrség legfeljebb figyelmeztetni fogja, de bírságolás nem lesz. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top