Aktuális

Ilyen lenne, ha leállna az ország egy órára

A március 15-ei pedagógustüntetésen Pukli István iskolaigazgató azt mondta, ha nem kér bocsánatot Orbán Viktor és Áder János, akkor március 30-ára egyórás munkabeszüntetést hirdetnek.

Már januárban azt nyilatkozta az azóta országos népszerűséget szerzett iskolaigazgató, ha kell, utcára megy, ha kell, sztrájkol. Nos ő úgy tűnik, szavatartó ember, és mára tömegek indulnak meg a kérésére.

Lépéskényszerben a kormány

A nagy bejelentést Pukli István tette a Kossuth téren, ugyanis elmondta, hogy ha Áder János köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök nem kér bocsánatot azért, ami az elmúlt hat évben az oktatásban történt, akkor március 30-án egyórás munkabeszüntetést hirdetnek.

Egy órás polgári engedetlenség jön, ha nincs bocsánatkérés - Pukli István nem hátrál

A Teleki Blanka Gimnázium igazgatója azt is kérte a kormányzattól, hogy komolyan vehető partnerek üljenek le velük tárgyalni Balog Zoltán miniszter és Palkovics László oktatásért felelős államtitkár helyett. Olyan tárgyalópartnereket szeretne, akik a költségvetési források fölött is diszponálnak, Pukli elfogadná Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, vagy Lázár János Miniszterelnökséget irányító minisztert is, és szeretne egy olyan szakértőt, egy kormánydelegáltat, aki ért a közoktatáshoz. Pukli István azt is elmondta, hogy ez a sztrájk polgári engedetlenség, és alkotmányos joguk van megvédeni magukat. “Álljon le az élet Magyarországon egy órára” – biztatta szenvedélyes hangon a csatlakozókat Pukli. Ha ez sem elég, akkor azt is kilátásba helyezte, hogy egy héttel később hosszabb sztrájk is jöhet.

“Az erő már a Tanítanék mozgalom mögött, azaz mögöttünk van” – mondta Pukli István. Az igazgató tudatában van annak, hogy a sztrájkbejelentéssel “ellopta a show-t” a kormánnyal éppen a sztrájk lehetőségéről tárgyaló szakszervezetek elől. A tanitanek.com mozgalom keddi tüntetéséhez 74 szervezet csatlakozott, amelyek teljes listáját ide kattintva nézheted meg.

Hogy pontosan milyen formában lesz az egyórás sztrájk, és hány szervezet szünteti be arra az egy órára még a munkát, ezt egyelőre nem tudni. Fontos szerepe lehet ebben annak is, hogy a KLIK és a kormány komolyabban veszi-e a követeléseiket, mint eddig. Ugyanakkor az is csak az elkövetkezendő napokban dől el majd, hogy a tanárok hajlandóak-e tárgyalni – ha egyáltalán lesznek tárgyalások. A bejelentés viszont azt sugallja, hogy átgondolt stratégia áll Pukli István és a tanitanek.com mögött: az egyhetes határidő elég rövid ahhoz, hogy fenntartsa az érdeklődést, és lépéskényszerbe hozza a kormányzatot.

Egy órás polgári engedetlenség jön, ha nincs bocsánatkérés - Pukli István nem hátrál

A 12 pontos követelés, amit Pilz Olivér, a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára olvasott fel kedden, így hangzik:  

1. Az érettségire vonatkozó módosításokat halasszák el!

2. A középfokú szakképzési rendszerben a kormány által tervezett minden változtatást azonnal függesszenek fel! Biztosítsák mindenkinek a lehetőséget a középfokú végzettség megszerzésére!

3. Csökkenteni kell a tanulói terheket!

4. A különleges bánásmódot igénylő gyermekek méltányos és eredményes ellátásáért azonnali, kármentő intézkedések szükségesek!

5. A kormányzat tegyen azonnali intézkedéseket a roma tanulók növekvő szegregációjának visszaszorítása, a diszkrimináció minden formájának hatékony tilalma érdekében!

6. Követeljük a tankönyvválasztás tényleges szabadságát!

7. A pedagógus életpályához kapcsolódó minősítés és a pedagógiai-szakmai ellenőrzés rendszerét azonnal fel kell függeszteni, a folyamatban levő eljárások befejezésének kivételével!

8. Azonnali hatállyal teremtsék meg a nyugdíjas pedagógusok továbbfoglalkoztatásának jogszabályi kereteit! Szüntessék meg a létszámstopot!

9. A pedagógusok kötelező óraszámát 22 órában kell rögzíteni, el kell törölni az ezen felüli kötött munkaidőt!

10. Követeljük az oktatásfinanszírozás legalapvetőbb forrásainak biztosítását!

11. Elvárjuk az oktatással kapcsolatos őszinte és nyilvános kommunikációt!

12. Új alapokra helyezett, az elért eredményekre építő közoktatási rendszer kidolgozását kell azonnal elkezdeni!

Ezekről a követelésekről a tanárok csak egyben hajlandóak tárgyalni, ez is azt mutatja, hogy átgondolt stratégia áll a tanitanek.com mozgalom mögött.

 

Itt olvashatsz még többet a pedagógusok követeléseiről: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top