Aktuális

Európai riasztás a román juhsajtra

Olasz kezdeményezésre európai élelmiszer-biztonsági riasztást adtak ki a Romániából származó juhsajtra, miután az olasz hatóságok arra a következtetésre jutottak, hogy egy Firenzében dolgozó román vendégmunkás kórházba került kislánya Romániából importált juhsajt fogyasztása miatt kapott E. coli baktériumtól fertőzést.

 A román állat-egészségügyi hatóság bejelentette, hogy elrendelte 20 tonna Arges megyei Bradet tejtermék visszavonását a román piacról. A cég spanyol és olasz piacon lévő másfél tonnányi tejtermékét is visszavonták az üzletekből.

Romániában már másfél hónapja eredménytelenül próbálják beazonosítani a hatóságok annak a csecsemőket megtámadó, véres hasmenést és veseelégtelenséget okozó baktériumfertőzésnek a forrását, amely miatt tucatnyi gyerek kórházba került, három pedig meg is halt.

Európai riasztás a román juhsajtra

A firenzei kórházba E. coli-fertőzéssel beutalt 14 hónapos kislánynál szintén – veseelégtelenséggel és vérszegénységgel járó – hemolitikus urémiás szindróma alakult ki, akárcsak a Romániában kórházba utalt gyerekek esetében. Az olasz hatóságok szerint a gyerek Bradet juhsajtot fogyasztott, amelyben szintén kimutatták a E. colit.
Az Európai Bizottság által kiadott riasztás szerint fennáll a veszélye, hogy E. coli baktériummal fertőzött az olasz, német, francia és hazai piacon forgalmazott román juhsajt is. 

A dolgozóknál is megjelent

A héten a Bradet hét alkalmazottjánál kimutatták az E. coli baktériumot. A cég igazgatója szerint azonban az illető dolgozók csak a becsomagolt termékekkel érintkeztek, és a román munkajogban nincs olyan passzus, amelynek értelmében a baktériumhordozókat betegeknek lehet nyilvánítani, vagy el lehet bocsátani.

Bár a román egészségügyi hatóságok a Bradet több termékében is kimutatták az E. colit, ezt nem tudták egyértelmű összefüggésbe hozni a – főleg Arges megyei csecsemőket érintő – járványszerű megbetegedésekkel, ugyanis ezeket a hemolitikus urémiás fertőzéseket nem E. coli baktérium vagy annak törzsébe tartozó kórokozó okozta.

A Digi 24 hírtelevízió szerint Románia főleg azokba az országokba – Olaszországba, Spanyolországba, Nagy Britanniába és Németországba – exportál juhsajtot, ahol sok román vendégmunkás dolgozik. A román juhsajtexport 9,2 ezer tonnát tesz ki, mintegy 32 millió euró értékben.

(via MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top