Aktuális

Brüsszeli robbantások: rengeteg halott, 2 magyar is a sérültek között – percről percre

Terrorcselekmény történt a brüsszeli reptéren és a metróban. Sok a halálos áldozat, két magyar is megsérült. Több bombát is találtak, ami nem robbant fel. Cikkünket folyamatosan frissítjük!

**20:10**Az elfogott Abdeslam is részt vett volna a brüsszeli merényletben**

Rendőrségi források szerint a keddi brüsszeli terrortámadásokban a párizsi merényletek feltételezett főszervezője, a néhány nappal ezelőtt elfogott Salah Abdeslam is részt vett volna az eredeti tervek szerint – közölte a Politico című hírportál. A feltehetően Abdeslam rejtekhelyéül szolgáló lakásban talált robbanószerkezeteket talán a mostani támadások során akarták felhasználni a terroristák. A belga külügyminiszter szerint a hónapokon át szökésben lévő férfi a párizsi támadások után újabb terveket szőtt Brüsszelben és számos fegyverhez is hozzáférhetett.

**19:15**Megemlékezés volt a Belga Királyság budapesti nagykövetsége előtt**

A Vár alatti Toldy Ferenc utcában sokan emlékeztek kedd este a terror brüsszeli áldozataira, a belga nagykövetség előtt. A merénylet két magyar sérültjét egyaránt műteni kellett. A metróban megsérült kormánytisztviselő férfi belső vérzéssel került kórházba. A reptéren megsérült magyar pedig csonttörést szenvedett.

Brüsszeli robbantások: rengeteg halott, 2 magyar is a sérültek között – percről percre

**19:00**Szerdai brüsszeli járatait is törölte a Brussels Airlines Ferihegyről**

A belga légitársaság szerdán három járatot indított volna Budapest és Brüsszel között, reggel fél hétkor, délben, illetve 17.40-kor, de ezek egyike sem indul el. Akiknek március 22. és 28. között volt foglalása a Lufthansa, az Austrian, a Swiss, az Eurowings vagy a Brussels Airlines valamelyik brüsszeli gépére, azoknak egy átfoglalás vagy visszamondás ingyenes. A Budapest Airport Facebook-oldalán azt javasolta az utasoknak, hogy lehetőleg két órával a járatuk indulása előtt érkezzenek ki a repülőtérre. A Zaventem repülőtér szerdán is zárva lesz a terrorfenyegetés miatt.

**17:10**Átkutattak egy személyvonatot a belga–holland határon**

A Schipol reptérre tartó szerelvényt egy megállóval a reptér előtt megállították és teljesen átvizsgálták a holland rendőrök. Az intézkedés tényén kívül több információt nem adtak az okokról. 

**16:50**Háromnapos nemzeti gyászt hirdettek Belgiumban**   

Minden nemzeti zászlót félárbocra eresztenek az ország hivatalos épületein – közölte a belga kormányfő szóvivője. A miniszterelnöki hivatalról már le is vonták a zászlót. Peter Mertens, a belga belügyi válságközpont vezetője eközben bejelentette, hogy bár a “veszély még mindig valós és komoly”, a lakosok ismét elhagyhatják otthonaikat.  A Zaventem nemzetközi repülőtér kedden zárva marad.

**16:25**A belga ügyészség azonosította a két reptéri öngyilkos merénylőt**

A két sötét ruhás volt az. A világos ruhásnak is köze volt a merénylethez, keresik.

Brüsszeli robbantások: rengeteg halott, 2 magyar is a sérültek között – percről percre

**15:50**A terror áldozataira emlékeznek a brüsszeli Börze téren**

Brüsszeli robbantások: rengeteg halott, 2 magyar is a sérültek között – percről percre

**15:30**Justin Trudeau kanadai miniszterelnök közleménye**

Közzétette: Justin Trudeau – 2016. március 22.

 

**15:00**Legalább húszan haltak meg a metróállomáson történt támadás során**

Legalább húsz ember meghalt, százhat pedig megsebesült az uniós intézmények közelében lévő brüsszeli metróállomáson, a kedd reggeli robbantásban – közölte Yvan Mayeur, a belga főváros polgármestere. Mayeur szerint a helyzet rendkívül kaotikus a Maelbeek metróállomásnál. Az áldozatok azonosítása jelenleg is folyik. Korábban tizenöt halottról és ötvenöt sebesültről számoltak be a hatóságok.

Brüsszeli robbantások: rengeteg halott, 2 magyar is a sérültek között – percről percre

**14:30**Fel nem robbant pokolgépet és gépkarabélyt is találtak a repülőtéren**

Fel nem robbant pokolgépet és egy Kalasnyikov típusú gépkarabélyt is találtak a rendőrök a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren, a kedd reggeli robbantások közelében – jelentette a VRT nevű helyi közszolgálati televízió. A robbanóövet tűzszerészek hatástalanítják. Találtak egy gyanús csomagot a brüsszeli egyetemen is, jelenleg azt is vizsgálják. A belga rendőrség kiürítette a Tihange település közelében található atomerőművet. A nukleáris létesítményeknél már eddig is fokozott biztonsági intézkedések voltak érvényben.

**14:10**Német biztonsági források szerint nem volt váratlan a támadás**

Német titkosszolgálati híresztelés szerint a belga hatóságokat nem érte váratlanul a keddi brüsszeli merényletsorozat. Számítottak arra, hogy Salah Abdeslam letartóztatását valamiféle “bosszú” követi – írja a Der Tagesspiegel. A keddi kettős merényletet valószínűleg Salah Abdeslam cinkosai követték el. A németországi terrorfenyegetettség egyelőre nem változik a Brüsszelben történtek hatására. Németországban évek óta nagy a terrorveszély, de a hatóságok szerint elméleti fenyegetettségről van szó, tehát bármikor történhet terrortámadás, de nincsenek konkrét merénylet előkészítésére utaló adatok. Egy magas beosztású német biztonsági szakértő szerint – írja a lap – Salah Abdeslam a magát Iszlám Államnak (IÁ) nevező terrorszervezet olyan hálózatának egyik vezetője, amit kifejezetten azért hoztak létre, hogy Németországban is elkövessen merényleteket. A nyugat-európai támadások végrehajtására szervezett hálózat nagyjából 30 emberből állt, és három csoportot alkotott. Az első csoport több tagja meghalt az IÁ fővárosaként számon tartott szíriai Rakkában egy amerikai légitámadásban. A második csoport vagy annak egy része követte el a párizsi támadásokat tavaly novemberben. Egyelőre nem ismert, hogy kik tartoznak a harmadik csoportba – mondta a berlini lap forrása. Salah Abdeslam tavaly októberben bizonyíthatóan megfordult Ulm városában, egy menekültszálláson.

**13:30**Rendőri felvezetéssel szállítják el a reptéren rekedt utasokat**

Rendőri felvezetéssel, buszokkal szállítják el a brüsszeli Zaventem repülőtérről az ott rekedt utasokat – számolt be az MTI-nek telefonon Schiffer András, aki reggel óta vesztegel a helyszínen. A politikus elmondta: Zaventem városába viszik őket, amely közel esik Charleroi repülőteréhez. Arra számít, hogy este hazarepülhet innen Budapestre. Másokat – kérésre – Leuvenbe szállítanak. Beszámolt arról is, hogy a magyar állandó képviselet ugyan felvette velük a kapcsolatot, de csak korlátozottan tudnak segítséget nyújtani, mivel az egyik robbantás a képviselet épületének közelében történt.

**13:28**Virágok a moszkvai belga nagykövetségnél**

Brüsszeli robbantások: rengeteg halott, 2 magyar is a sérültek között – percről percre

 **13:20**Így nyilvánítanak részvétet a közösségi oldalakon**

Az alábbi kép terjed a közösségi oldalakon, így nyilvánítanak részvétet az internetezők.

 

**12:36**11 halottról és 81 sérültről adtak hírt**

Maggie De Block belga egészségügyi miniszter jelentése szerint tizenegyen vesztették életüket és 81-en sebesültek meg Zaventem nemzetközi repülőtéren.

**12:19**Több szemtanú is megszólalt**

A robbanás leszakította a váróterem álmennyezetét és megrongálta a vízvezetékeket. A padlót vízzel keveredett vér borította – mondta egy Genfből érkező utas. Hozzátette: szinte alig értek be az épületbe, amikor a robbanás történ. Egy várakozó utas elmondása szerint a robbanás pillanatában embereket emelt a magasba a detonáció, majd úgy estek vissza a földre, akár a zsákok. Egy idősebb asszony beszámolója szerint megcsonkított testek feküdtek mindenütt.

“Kegyetlen volt! Leszakadt a tető, és mindenhol sérült emberek feküdtek. A táskák szanaszét hevertek a földön. Vérfoltok voltak még a falakon is” – mondta egy másik várakozó.

“A törmelékben járkáltunk. Olyan volt, mint egy háborús filmben” – tette hozzá egy fiatalember.

Fotó: MTI/AP/Ralph Usbeck
Fotó: MTI/AP/Ralph Usbeck
Brüsszeli robbantások: rengeteg halott, 2 magyar is a sérültek között - percről percre

A metróban utazók is megszólaltak. “A metró éppen elindult a Maelbeek megállóból, amikor nagy robbanást lehetett hallani. Rengetegen voltak a metrón, azonnal kitört a pánik” – mondja egy 32 éves fiatalember, akinek súlyosan megsérült az arca a detonáció következtében.

Az egyik helyszínen tartózkodó riporter arról számolt be, hogy többen véres arccal menekültek a metrómegállóból. Két embert hordágyon azonnal elszállítottak.

Brüsszeli robbantások: rengeteg halott, 2 magyar is a sérültek között - percről percre

A detonációt követően többen a síneken futva menekültek el az állomásról. A metró lejáratánál sokáig fekete füst gomolygott a helyszínen lévő újságírók beszámolói szerint.

**12:06**Így érinti a Magyarországról Brüsszelbe tartó járatokat a tragédia**

A brüsszel–zaventemi járatokat törölték, de a Brüsszel-Charleroi járatok menetrend szerint közlekednek, viszont a fokozott biztonsági intézkedések miatt előbb ki kell érni a reptérre. További részletek a Brüsszelbe repülővel utazóknak itt.

**12:03**Megszólalt a belga miniszterelnök**

“Megtörtént, amitől tartottunk, fekete nap ez Belgium számára” – jelentette ki sajtótájékoztatóján Charles Michel belga kormányfő. A miniszterelnök arról számolt be, tisztában vannak vele, hogy “sok a halott, és sokan megsebesültek” a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomásnál történt robbantásokban. Mindemellett leszögezte, hogy higgadtságra és szolidaritásra van szükség. Charles Michel közölte azt is, hogy megerősítik a katonai jelenlétet a belga főváros utcáin.

**11.52**A terrorveszélyre hivatkozva teljesen lezárják Belgium határait**

**11:49**A külügyminisztérium üzent a kint lévő magyaroknak**

A Külgazdasági és Külügyminisztérium konzuli szolgálata azt kéri a Brüsszelben tartózkodó magyar állampolgároktól, hogy ne menjenek a tömegesen látogatott, forgalmas és zsúfolt helyszínekre, pályaudvarokra, metróállomásokra, áruházakba, ne keressenek fel turisztikai nevezetességeket. Kiemelték, hogy szükség esetén a +32 2 348 1811 telefonszámon érhetik el a konzuli hivatalt. Továbbá kérik, hogy a Belgiumban tartózkodó vagy odautazni kívánó magyar állampolgárok a konzuli szolgálat honlapján regisztrálják utazásukat, valamint kísérjék figyelemmel az eseményeket.

**11:43**Már a Facebookon is jelezheted, hogy biztonságban vagy**

A Facebook bekapcsolta a Safety Check funkcióját, így a Brüsszelben tartózkodók már ott is egy gombnyomással jelezhetik, hogy jól vannak.

**11:34**Képek Brüsszelből**

Képek a robbantás utánról és a mostani helyzetről

gallery item
Megnézem
Összes kép (22)
gallery item

Robbantottak a brüsszeli repülőtéren és a metróban is - több halálos áldozat is van

Robbantottak a brüsszeli repülőtéren és a metróban is - több halálos áldozat is van

gallery item
gallery item
gallery item
gallery item
gallery item
gallery item
gallery item
gallery item
gallery item
gallery item
gallery item
gallery item
gallery item
gallery item
gallery item
gallery item
gallery item
gallery item
gallery item
gallery item
gallery item
gallery item
Fotó megosztása:

 

**11:20**Belülről bezárták az iskolákat**

Brüsszelben biztonsági okokból több iskolát is bezártak belülről. Máshol a korábban már említett módon, egy papírt aláírva lehet elhozni a gyerekeket.

**11:18**Páncélozott járműveket vezényelnek a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre**

A TEK emberei ellenőrzik a budapesti metrót és a Kossuth téret is védik. Orbán Viktor miniszterelnök ideiglenesen elrendelte a terrorkészültség kettes, magas fokozatát, eddig a hármas volt érvényben. A kettes fokozat addig lesz életben, ameddig ki nem derül, hogy mi történt pontosan Brüsszelben, és mi várható Európa más országaiban – közölte a belügyminiszter. A magyarországi terrorkészültségről itt olvashatsz bővebben.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Fotó: MTI / Balogh Zoltán

**11:15**Itt jelezheted, ha rendben vagy**

Létrejött egy oldal, ahol a Brüsszelben lévők jelezhetik, ha rendben vannak, vagy ha nem tudnak elérni valakit, aki feltehetően a robbantások helyszínén tartózkodott.

**11:09**Két magyar is megsérült**

Két magyar is megsérült a keddi brüsszeli robbantásokban – mondta Nagy Zoltán brüsszeli nagykövet. Mindkettőjüket kórházban ápolják.

**11:06**Elmarad a belga labdarúgó-válogatott nyilvánosra tervezett edzése**

“A futball ma nem fontos” – olvasható a csapat Twitter-bejegyzésében. A tréning 16.30 órakor kezdődött volna a brüsszeli Baldvin Király Stadionban.

**11:04**Legalább 21 halott van**

A tűzoltóság szerint legalább 21 halottja van a repülőtéren történt robbantásnak

**10:58**Még mindig nem lehet telefonálni**

A krízisközpont azt ajánlja az embereknek, hogy használják a social mediát, vagy küldjenek sms-t, ha el akarják érni a hozzátartozóikat.

 **10:57**Megerősítették, hogy öngyilkos merénylet történt**

Hivatalosan is megerősítették, hogy öngyilkos merénylet történt a brüsszeli Zaventem repülőtéren.

**10:46**15 halottja és rengeteg sebesültje van a metróban történt robbanásnak**

Tizenöt halottja és 55 sebesültje van a brüsszeli Maelbeek metróállomásnál kedden elkövetett robbantásnak – közölte a brüsszeli tömegközlekedési vállalat.

 

**10:45**Lezárták Brüsszel közúti alagútjait**

Biztonsági okokra hivatkozva lezárták az autóközlekedést segítő alagutakat. A rendőrség a város alatt kialakított, a forgalom gyorsítása érdekében épített valamennyi közlekedési alagutat lezárta.

**10:44**Így engedik haza a gyerekeket az iskolákból**

Brüsszelben élő magyarok arról számoltak be a Facebookon, hogy a hatóságok mindenkit arra kérnek, maradjanak ahol vannak! “A gyerekeket úgy lehet elhozni az iskolából, hogy a portán mondani kell a szülőnek a gyerek nevét, majd aláírni egy papírt.” 

**10:43**A nagykövetség tájékoztatása**

Robbantottak a brüsszeli repülőtéren és a metróban is - több halálos áldozat is van
Robbantottak a brüsszeli repülőtéren és a metróban is - több halálos áldozat is van

**10:33**Törölték a zaventemi járatokat**

A Budapest Airport Zrt. közlése szerint törölték a robbantások miatt kiürített és lezárt brüsszeli reptérre induló vagy onnan érkező keddi járatokat. A honlapon megjelent tájékoztatás szerint ez a Brussels Airlines két-két Zaventemből induló és oda tartó járatát érinti.

**10:25**Lezárják a pályaudvarokat és kiürítik az iskolákat**

Az egyik brüsszeli tévében bemondták: Teljesen lezárták Brüsszelt. A Wetstraatot kiüritik, az iskolákból is hazaküldik a gyerekeket.

**10:17**Leállították a teljes tömegközlekedési hálózatot**

Leállították a teljes tömegközlekedési hálózatot a belga fővárosban. “Újra négyes szintre emelték egész Belgiumban a terrorveszélyt, biztos, hogy megint leáll az élet” – írja egy Brüsszelben élő magyar a Facebookon.

Robbantottak a brüsszeli repülőtéren és a metróban is - több halálos áldozat is van

**10:16**Megerősítették a biztonsági óvintézkedéseket a hollandiai repülőtereken is**

Megerősítették a biztonsági óvintézkedéseket a hollandiai repülőtereken és fokozott határellenőrzést vezettek be a határokon.

**10:10**Találtak egy harmadik bombát is a brüsszeli reptéren**

Robbantottak a brüsszeli repülőtéren és a metróban is - több halálos áldozat is van

**10:09**Fokozott ellenőrzés Magyarországon**

Fokozott ellenőrzést rendelt el az országos rendőrfőkapitány a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren és a budapesti metróállomások területén. Az utasok szabadságát nem korlátozzák, de a rendőri jelenlétet és az ellenőrzést megerősítik. A pályaudvarok védelmét már korábban megerősítették.

**10:08**A legmagasabbra emelték a biztonsági készültséget a római repülőtereken**

Az eddig is kiemelt biztonsági készültséget a legmagasabb szintre emelték a Leonardo da Vinci római nemzetközi légikikötőben, valamint a ciampinói repülőtéren is. A Brüsszelbe tartó és onnan érkező járatokat leállították. A merénylet ideje alatt felszálló Milánó–Brüsszel járat Liège-ben száll le.

**10:04**Magyarországon kettes fokozatú terrorkészültséget rendelt el Pintér Sándor a brüsszeli terrortámadás után.**

**10:03**A belga köztévé szerint öngyilkos robbantás történt**

Robbantottak a brüsszeli repülőtéren és a metróban is - több halálos áldozat is van

**10:02**Párizsban is változtatnak**

Megerősítették kedden a párizsi Charles de Gaulle (Roissy) repülőtér biztonságát a brüsszeli robbantások hírére.

**09:59**Túlterheltek a telefonhálózatok**

 Senki sincs képben, káosz van. Pályaudvarokat kiürítik, metró lezárva, Charleroion beléptetés, mindenki kerülni fogja a frekventált helyeket. Az egyik brüsszeli tévécsatorna információi szerint további bombákat találtak Brüsszelben, amik nem robbantak fel” – mondta egyik Brüsszelben élő olvasónk, aki hozzátette: alapvetően nem is lehet telefonálni, a hálózat annyira túl van terhelve.

**09:39**A metróban is robbantottak**

Nemcsak a reptéren, de a metró Maelbeek állomásán is (ami az EU-s intézmények mellett van) robbanás történt. A metrót lezárták. Az összes állomást és metrót evakuálták. Az itt történt robbantásnak is vannak halálos áldozatai.

**09:03**Lövések is voltak**

Szemtanúk szerint a reptéren a robbanások előtt lövések is dördültek, és arab nyelvű kiabálás hallatszott.

**08:55**Sok a halott és a sérült**

A reptéren eddig 11 halottról és sok sebesültről tudni. Feltehetően terrorcselekmény történt, amivel többen összefüggésbe hozták, hogy 4 napja vették őrizetbe Brüsszelben a novemberi párizsi merénylet fő gyanúsítottját, Salah Abdeslamot. Magyar áldozatról egyelőre nem tudni. A reptérre érkező járatok rendben leszálltak, az utasok még a repülőgépeken várakoznak.

**08:35**Fontos információ, hogy ez Brüsszel nagyobb repülőtere, nem az, ahová a fapados társaságok gépei – például a Wizzair Budapest–Brüsszel járatai – mennek.**

**08:34**Robbantottak a brüsszeli repülőtéren**

Több robbanás is történt a brüsszeli Zaventem repülőtéren, az egyik az American Airlines check-in pultjánál. Hatalmas füst terjeng az egyik terminál felett, az emberek fejvesztve menekültek ki az épületből. Belgiumban elrendelték a legmagasabb, negyedik szintű terrorkészültséget

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top

Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

A hét legizgalmasabb cikkei!
Friss sztárhírek itthonról és külföldről
Tudd meg, mit mond a horoszkópod!
Regisztráció

Elfelejtett jelszavad helyett könnyen tudsz új jelszót megadni, ehhez az alábbi lépéseket kell csak követned:

  1. Add meg az alábbi beviteli mezőben az e-mail címed vagy felhasználóneved
  2. A hozzád tartozó címre kiküldünk egy levelet a jelszócseréhez. Ellenőrizd a SPAM mappádat is, ha nem látod pár percen belül a levelet a beérkezettek között.
  3. A levélben kapott linket 24 órán belül lekattintva eljutsz egy felületre, ahol megadhatod az új jelszavad
  4. Jelentkezz be a friss jelszóval

Fiókod törléséhez add meg a jelszavadat:

Itt tudod a jelszavadat megváltoztatni:

Új jelszó mentése