Aktuális

Azonnal frissítsd az iPhone-od szoftverét!

Milliónyi felhasználó életét keserítheti meg egy nemrég felfedezett biztonsági rés, amelyet kihasználva illetéktelenek férhetnek hozzá fotóinkhoz és videóinkhoz. A jó hír, hogy a megoldás már adott és nem is túl bonyolult.

A problémát az iOS szoftvereket futtató készülékek (tehát az iPhone-ok, iPadek és iPodok) iMessage nevű üzenetküldő rendszerének titkosításában találták a Johns Hopkins University kutatói.

A hibát kihasználva, az iMessage üzenet-formátumban elküldött képeket és videókat az Apple egy külön szerveren tárolta, titkosítva, azonban, mint az amerikai egyetem kutatói kiderítették, a titkosítás feloldásához szükséges kulcs ugyanitt volt elérhető. Ha a támadók megszerzik ezt a kulcsot, képesek rá, hogy elhitessék a küldő készülékkel, hogy valójában ők az Apple szervergépei. A felhasználó ráadásul mindebből semmit sem vesz észre.

Mi a megoldás?

Az Apple tegnap nemcsak az új iPhone SE készüléket mutatta be, hanem az iOS operációs rendszer 9.3-as verzióját is. Ez a szoftverfrissítés már tartalmazza az iMessage titkosítási hibáját kijavító kódsorokat is, ezért a kutatók és az IT-biztonsági szakemberek egyhangú javaslata szerint nem érdemes halogatni a szoftver frissítését.

További cikkek az iPhone-ról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top