Aktuális

Kidobják a Vörösmarty térről az Ünnepi Könyvhetet?

87. alkalommal települt volna a térre a könyvszakma legrangosabb éves eseménye, de a főváros lehet, elkaszálja a helyszínt. A kiadók tiltakoznak, ők nem engednék el a Vörösmarty teret. Kocsis Máté, VIII. kerületi polgármester a Nemzeti Múzeum kertjét javasolja helyette.

Csütörtök délelőtt a Magyar Narancs cikke alapján írtuk: Láng Zsolt II. kerületi és Kocsis Máté VIII. kerületi polgármester, a főváros Tulajdonosi, Gazdasági és Közterület-hasznosítási Bizottságának vezetői úgy döntöttek, az Ünnepi Könyvhét nemkívánatos esemény a Vörösmarty téren, felajánlották a rendezvénynek a tér helyett a Nemzeti Múzeum kertjét. 

Az 1929 óta megrendezett Ünnepi Könyvhét idén 87. alkalommal települt volna ki a térre, Kocsis András Sándor, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke azt mondta: “Közel 100 tagcégünk nevében, a magyar könyvszakma nagy részét tömörítő, képviselő szervezetként határozottan tiltakozunk a döntés ellen.”

Az MKKE szerint veszteség éri a fővárost, mivel “a város kulturális életének egyik emblematikus, tízezrek által legitimált helyszínét számolnák fel”.

UPDATE:

“A főváros Tulajdonosi, Gazdasági és Közterület-hasznosítási bizottsága nem hozott olyan döntést, amely szerint a könyvhét rendezvényt “száműznék” a Vörösmarty térről” – közölte Kocsis Máté, VIII. kerületi polgármester az MTI-vel.
Kocsis Máté közleményében hangsúlyozta: a könyvhét megrendezésére vonatkozó engedélyezési kérelmet támogatni fogja, sőt, munkatársain keresztül felajánlotta a szervezőknek, hogy a rendezvényt a VIII. kerület kiemelt terein tartsák meg.

A polgármester arra reagált, hogy egyes portálokon (köztük nálunk is) olyan hírek jelentek meg, amelyek szerint a főváros olyan döntést hozott, mellyel az Ünnepi Könyvhetet “kidobta”, “száműzte”, “kifúrta” a Vörösmarty térről.

Tegyük hozzá: közleményében Kocsis mindössze annyit mond, hogy a rendezvényt támogatja, de az esemény helyszíne még képlékeny.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top