Aktuális

Kirakták a belvárosból a női hajléktalanszállót

Ennyi volt: 2000 óta működött az V. kerületi József nádor téri, 64 férőhelyes női hajléktalanszálló, de idén augusztus végével ki kell költözniük. Tarlós megmagyaráz, az ellenzék pedig kifogásolja, hogy nem történtek egyeztetések.

Múlt héten még arról írtunk, hogy megszűnhet a József nádor téri hajléktalanszálló, szerdán pedig úgy döntött a Fővárosi Közgyűlés, hogy tényleg felmondja az Oltalom Karitatív Egyesülettel kötött ingatlanhasználati szerződést, minek értelmében a szervezet augusztus 31-ével kénytelen lesz lehúzni a téren a rolót.

Kirakták a belvárosból a női hajléktalanszállót

Az MTI közleménye szerint a szálló lakóinak elhelyezéséről a szociális szakma azt mondta, hogy a IX. kerületi, Gyáli úti munkásszálló egyik emeletén kialakítható egy 64 személyes átmeneti szállás.

Joggal hőzöngenek

A javaslat előterjesztője, Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes közölte, hogy számos panasz érkezett a szálló elhelyezkedése miatt, és hozzátette: “nem ideális, hogy a belváros szívében, egy bérházban működik egy nem túl jó állapotban lévő hajléktalanszálló.”
Az ellenzéki képviselők az egyeztetés hiányát kifogásolták az üggyel kapcsolatban. Horváth Csaba (MSZP) nehezményezte, hogy az Oltalomnak a sajtóból kellett értesülnie arról, hogy fel akarják mondani szerződést, és kezdeményezte, hogy vegyék le a napirendről a javaslatot. Gy. Németh Erzsébet (DK) szerint nem szól másról a történet, mint hogy valaki szállodát akar építeni a környéken, Csárdi Antal (LMP) szerint pedig sokkal hatékonyabban lehetne célokat elérni, ha partnerként tekintenének “az utca emberére” is.

Tarlós megmagyaráz

Tarlós István főpolgármester kiemelte, hogy a hajléktalanok helyzete Budapesten könnyebb lett, mivel a hajléktalan-szálláshelyek száma 2010 óta növekedett, és szimpla hangulatkeltésnek minősítette, hogy a szállodaépítést belekeverik az ügybe, mivel ahhoz a fővárosi önkormányzatnak semmi köze. Hozzátette: ha elkészül az új szállás, akkor a lakók képviselőit meghallgatják, hogy az új létesítmény jobb-e, mint a József nádor téri.
A javaslatot egyébként 19 igennel, 6 nem szavazat ellenében és 1 tartózkodás mellett fogadta el a testület.

Olvass még hajléktalan témában:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top