Aktuális

Külön vasúti kocsi jár a nőknek Németországban

Egy német magán-vasúttársaság vezette be a külön vasúti kocsi, illetve a női szakasz intézményét elsőként a Lipcse-Chemnitz viszonylaton.

Európai országban 1977 óta egészen mostanáig nem volt külön vasúti kocsi, azaz női szakasz – az utolsókat akkor szüntette meg a British Railways.

Külön vasúti kocsi jár a nőknek Németországban

Egy német magánvasút most ismét bevezeti az Indiában és Brazíliában, meg a harmadik világ egyéb tájain bevettnek számító intézményt – elsőként a Lipcse-Chemnitz viszonylatán. Ez a vívmány a nyugati országokban ma még különös lépésnek számít.

A Mitteldeutsche Regiobahn természetesen cáfolja, hogy a szilveszteri tömeges nőzaklatás váltotta volna ki a vasúttársaság döntését. Ők – mint mondották – biztonságos és kellemes környezetet teremtenek az utazni vágyó hölgyek és gyerekek számára azáltal, hogy férfiak nem léphetnek be a vagonokba.

A szeparált kocsik közvetlenül a mozdony után következnek és csak nők és gyerekek utazhatnak rajtuk. A kezdeményezés egyelőre kísérleti jellegű, ha beválik, más vonalakra is kiterjesztik.

A német feministák máris bírálták az intézkedést, ami az ő értelmezésük szerint korlátozza a nők jogait, mivel ezek után nem választhatnak bárhol ülőhelyet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top