Aktuális

Franciaországban büntetendő lesz fizetni a szexért

1500 eurós büntetésre számíthat Franciaországban az, aki prostituált szolgáltatásait veszi igénybe.

A francia parlament alsóháza szerdán elfogadta azt a törvénytervezetet, amely szerint büntethetők lesznek a prostitúciót igénybe vevők.  

A testület 64:12 arányban hagyta jóvá a törvénytervezetet, amely alapján Franciaország lesz Európa egyik legszigorúbb állama e területen. Maga a prostitúció nem tiltott az országban, jóllehet bordélyházak üzemeltetése tilos, ahogy a kerítés is, továbbá kiskorúak sem kínálhatják magukat.

A “szexvevők” első lebukásukkor a törvénytervezet szerint 1500 euróra (470 ezer forintra) bírságolhatók, a visszaesők 3750 euróra. Ezen túlmenően büntetésből olyan tanfolyamra kell járniuk, amely felnyitja a szemüket arra, hogy milyen veszélyei vannak a prostitúciónak.

Nem az eladót, hanem a vásárlót büntetik

A törvény támogatói remélik, hogy a szigor segít lesújtani az embercsempész-hálózatokra is. Egyes adatok szerint Franciaországban a prostituált nők 85 százaléka emberkereskedők áldozata, futtatóik elveszik tőlük útlevelüket, amint francia földre lépnek.

A tervezet egyébként elég régóta hever a parlament előtt: már 2013-ban megkezdődött róla a vita, de mindig elhalasztódott a döntő szavazás, mert élesen szemben állt egymással az alsó- és a felsőház véleménye.

Svédországban 1999 óta érvényes a hasonló szellemű törvény, nevezetesen a szex vásárlójának, nem pedig árusítójának büntetése. Európában eddig csak Norvégia és Izland követte a svéd példát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top